Frankrijk en Duitsland grote winnaars op het Forbo

Drie dagen lang was het Kurhaus Hotel in Scheveningen het middelpunt van de bridgewereld. Afgelopen weekeinde werden er de Forbo-Krommenie Internationale viertallen gespeeld. De hoofdmoot bestond uit twee toernooien, de Nations Cup en de International Teams.

De Nations Cup is een prestigieus vierlandentoernooi met in principe deelname van de regerend wereld-, Europees en Olympisch kampioen. Dit jaar waren van de partij Frankrijk, Amerika, China en gastland Nederland. Frankrijk (Chemla-Cronier, Mari-Lévy) werd winnaar en Nederland (Jansen-Westerhof, Jansma-Van Cleeff) tweede. Aan de International Teams deden 64 viertallen van topklasse mee. Het toernooi kan met gerust hart tot een van de sterkste van de wereld worden gerekend. Hoewel het er lange tijd naar uitzag dat China zou gaan winnen, werd in een spannende finale uiteindelijk het Duitse team Elinescu eerste. Een fraai spel van de Chinezen. Het kwam voor in hun wedstrijd tegen Zweden: Oost gever Noord Allen kw. Schoppen HB532 Harten 8 Ruiten VB1075 Klaver 108 West Oost Schoppen 8 Schoppen A94 Harten H96 Harten AB72 Ruiten A984 Ruiten H32 Klaver H9653 Klaver A72 Zuid Schoppen V1076 Harten V10543 Ruiten 6 Klaver VB4 In de open kamer zaten de Zweden in 3SA te spelen door oost. Normaliter zou zuid met harten zijn gestart waarna het contract dromend wordt gemaakt. Daar oost echter tijdens het bieden zijn vierkaart harten had geboden, besloot zuid maar met schoppen uit te komen. En daar was het contract niet tegen bestand: 3SA-2. Gesloten bereikte China het prachtige 4Harten in de 4-3 fit. De leider Li, eveneens oost, bewees dat de hartenmanche erin zat, ondanks het 5-1 zitsel in troef. Hij nam de schoppenstart met het aas, troefde een schoppen op tafel, speelde KlaverH en klaveren naar het aas, troefde de derde schoppen, sloeg HartenH, stak over naar RuitenH en speelde een ruiten op. Zuid troefde voor, maar moest daarna toezien dat de leider nog een slag ging maken. Voldoende voor het contract: OW +620 en 12 welverdiende imps naar China. Tijdens de Nations Cup in de wedstrijd tegen Nederland liet wereld- en Olympisch kampioen Paul Chemla een staaltje onberispelijk afspel zien op een deelscore: West gever Noord NZ kw. Schoppen AH95 Harten V10 Ruiten B87 Klaver V1086 West Oost Schoppen 876 Schoppen VB32 Harten 862 Harten AB93 Ruiten HV542 Ruiten 96 Klaver HB Klaver 954 Zuid Schoppen 104 Harten H754 Ruiten A103 Klaver A732 West Noord Oost Zuid Jansma Cronier Van Cleeff Chemla 1Klaver pas 1Harten 2Ruiten pas pas 2SA pas pas pas Jan Jansma startte prima met Schoppen8, die de leider dook. Ik nam met de boer en switchte naar Ruiten9 voor de vrouw. West vervolgde met schoppen die de leider nam met het aas. Paul Chemla speelde nu een bijzondere kaart: Klaver8. De implicaties daarvan zien we zo. Chemla nam over met het aas en speelde klaveren door voor de heer van west (en Klaver10 werd gedeblokkeerd), die weer schoppen doorspeelde. Chemla nam de heer, sloeg RuitenA, speelde klaveren naar de vrouw en gooide mij in met Schoppen9. Ik incasseerde HartenA en speelde harten door voor de vrouw. Hierna kon Chemla Klaver6 (!) overnemen met de zeven en had hij alzo de verbinding om HartenH als achtste slag te incasseren. 2SA contract leverde Frankrijk 7 imps op, omdat Nederland op de andere tafel twee down ging in het ambitieuze 3SA. Overigens, in de analyse achteraf bleek dat 2SA al down kon, als west op enig moment naar harten had geswitcht. Niet makkelijk te zien na het 1Harten bod van zuid.