Federa hoopt op overname van Enertel

ROTTERDAM, 28 FEBR. Het telecommunicatiebedrijf Federa (een alliantie van de Franse en Duitse PTT en twee Nederlandse banken) wil Enertel overnemen, een gezamenlijk telecombedrijf van Nederlandse energie- en kabelbedrijven. Dat zegt een bron dichtbij de onderhandelingen.

Enertel bevestigt dat er besprekingen gaande zijn met Federa, een consortium waarin France Telecom en Deutsche Telekom samen een meerderheidsbelang hebben en de Rabobank en ABN Amro samen een minderheid. Of Federa Enertel zal gaan overnemen wil de woordvoerder van Enertel niet zeggen, wel dat de besprekingen op korte termijn moeten worden afgerond.

Federa (het bedrijf krijgt binnenkort een nieuwe naam) is een van de twee telecommunicatiebedrijven die donderdag een vergunning in de wacht hebben gesleept voor de bouw van een landelijk dekkend netwerk voor mobiele telefonie. Federa zal samen met Telfort (British Telecom en NS) gaan concurreren met de huidige aanbieders PTT Telecom en Libertel. Daarnaast wil het bedrijf in Nederland vaste telefonie gaan aanbieden. Een overname van Enertel, houder van een landelijke vergunning op dit terrein, past in die strategie. Federa en Enertel zijn nu al gelieerd. France Telecom heeft voor 1,7 miljard gulden kabelmaatschappij Casema gekocht die op zijn beurt een belang heeft in Enertel. Enertel was lang kandidaat voor een landelijke vergunning voor mobiele telefonie, maar had problemen met zijn partners en haakte begin dit jaar af.

Naar verwachting zullen de nieuwe aanbieders omstreeks twaalf maanden nodig hebben voordat zij de eerste klanten kunnen binnenhalen. Schattingen over de kosten van de aanbouw van een net variëren tussen één en meer dan twee miljard gulden.