Eerder dan voorspeld; Grundig na jaren verlies uit het rood

ROTTERDAM, 28 FEBR. De Duitse fabrikant van consumentenelektronica Grundig, jarenlang bron van enorme verliezen voor toenmalige aandeelhouder Philips, komt al dit jaar uit de rode cijfers. “Het bedrijf zal ten minste quitte spelen”, voorspelt president-commissaris Burkhard Wollschläger.

Grundig dacht eerder pas in 2000 winst te kunnen maken. “De situatie is dramatisch verbeterd”, aldus Wollschläger. Vorig jaar verminderde het verlies ten opzichte van 1996 van 631 miljoen mark tot 120 miljoen mark. De omzet daalde van 3,3 miljard mark tot 2,7 miljard mark. Dit jaar zal de omzet weer iets stijgen.

Als de gunstige ontwikkeling zich voortzet, zullen er mogelijk minder banen hoeven te verdwijnen. Het was de bedoeling de komende twee jaar 1.000 van de 6.000 arbeidsplaatsen te schrappen.

Grundig stond een half jaar geleden nog aan de rand van een bankroet. Philips en de erfgenamen van oprichter Max Grundig zijn inmiddels uit het bedrijf gestapt. Daarvoor in de plaats kwam een nieuwe groep eigenaren die bestaat uit banken, verzekeraars, directieleden en de fabrikant van antennes Anton Kathrein.

Philips heeft de afgelopen jaren enorme stroppen moeten incasseren door de betrokkenheid bij Grundig, maar het Nederlandse concern heeft nu geen enkele financiële bemoeienis meer met de audio- en videofabrikant. Wel zijn er nog zakelijke banden. Philips is nog steeds een belangrijke toeleverancier van componenten. Het Duitse bedrijf krijgt tegen gunstige voorwaarden leveranties van Philips voor 600 à 700 miljoen mark per jaar.

“We willen vriendschappelijk met Philips blijven samenwerken”, zei Wollschläger. Vorig jaar werd afgesproken dat Grundig alle benodigde Philips-patenten kostenloos mag gebruiken.

In augustus vorig jaar werd een conflict tussen Philips en Grundig opgelost. Het Nederlandse elektronicaconcern stemde er mee in ongeveer 400 miljoen mark aan Grundig te betalen. Verder zag Philips af van zijn voornemen de jaarrekening van Grundig over '96 nietig te verklaren. De aangespannen rechtszaak werd ingetrokken. De ruzie tussen Philips en Grundig was begonnen toen de Duitse dochteronderneming in de jaarrekening over 1996 extra voorzieningen opnam. Hoewel Philips zomer '96 bekend had gemaakt zich terug te trekken als aandeelhouder van Grundig, moest Philips op grond van eerdere afspraken nog opdraaien voor de verliezen van Grundig in 1996. Volgens de door de Duitsers opgemaakte jaarrekening zou dat neerkomen op een bedrag van 671 miljoen mark. Volgens Philips was dat bedrag veel te hoog.