De bestuurskamer; TT Assen

Aan de rand van Assen klinkt het geluid van brullende en knallende motoren de bezoekers als muziek in de oren. Hoe helser het kabaal, hoe groter de opwinding. Dat is al jaren zo, en als het aan de Drentenaren ligt, zal het eeuwig zo blijven.

De Tourist Trophy is niet meer weg te denken uit de Nederlandse sportwereld. Het jaarlijkse festijn op het circuit van Drenthe trekt fans uit alle windstreken, van Australië tot Noord-Amerika, van Zuid-Europa tot Azië. “De TT heeft Assen op de wereldkaart gezet”, zeggen bestuurders in de hoofdstad van Drenthe niet zonder trots.

Komende zomer, op 27 juni om precies te zijn, beleeft de TT haar 68ste editie. Het zal de laatste keer zijn dat het bestuur zijn gasten en genodigden zal ontvangen in de huidige bestuurskamer. Assen maakt zich dit jaar op voor een grootscheepse renovatie. Voor een bedrag van rond de zestig miljoen gulden wordt het circuit aangepast aan de eisen van de moderne tijd, en ook de bestuurskamer ontkomt niet aan de vernieuwingsdrift.

Wat zal blijven zijn de relikwieën uit lang vervlogen tijden die de wanden sieren. Zoals de koperen afdruk van De Provinciale Drentsche en Asser Courant, van maandag 13 juli 1925. “De grondslag is gelegd voor jaarlijkse wedstrijden”, voorspelt de krant. Bijna 73 jaar later koesteren de bestuurders het kleinood nog vrijwel dagelijks.

Het verleden staat hoog in het vaandel, in Assen en wijde omgeving. Als bewijs daarvan organiseert het TT Buro op 9 en 10 mei een historische parade. Motoren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig maken dan hun opwachting op hetzelfde circuit als waar ruim een maand later de allernieuwste modellen, voorzien van de laatste technische snufjes, de 100.000 toeschouwers in vervoering zullen brengen.

Het zal in beide gevallen een hels kabaal worden, daar op het circuit van Drenthe. Ook de bestuurskamer zal niet worden ontzien, of de ramen nu gesloten zijn of niet. “Het geluid knettert door je heen. Precies zoals het hoort”, zegt bestuursvoorzitter Huiskes. Dat zal in elk geval niet veranderen. Nu niet en nooit niet.