Bisschoppen Oostenrijk: collega fout

WENEN, 28 FEBR. De beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van de Oostenrijkse kardinaal Hans Hermann Groër zijn “in hoofdzaak juist”.

Dat schrijven de vier belangrijkste bisschoppen van Oostenrijk in een vrijdag gepubliceerde verklaring. Het is de eerste keer dat de bisschoppen zich in het openbaar over de beschuldigingen hebben uitgesproken. De verklaring is mede-ondertekend door Johann Weber, voorzitter van de bisschoppenconferentie, en kardinaal Christoph Schönborn, aartsbisschop van Wenen. In 1995 diende Groër zijn ontslag in als aartsbisschop van Wenen, nadat oud-leerlingen van een seminarie hem van seksueel misbruik hadden beschuldigd. Het Vaticaan begint maandag een onderzoek naar de zaak die volgens de bisschoppen heeft geleid tot de “ernstigste crisis in de rooms-katholieke kerk van Oostenrijk sinds 1945”. (AP)