Beurshandel spreekt over jacht op aandelen; AEX stormt in richting van de 1100 puntengrens

ROTTERDAM, 28 FEBR. De Amsterdamse effectenbeurs heeft, zoals vorige week al door analisten was verwacht, een turbulente week achter de rug. Met grote sprongen bewoog de graadmeter van de 25 belangrijkste beurskoersen, de AEX-index, zich in richting van de 1100 punten. Vrijdagochtend was de index daar nog maar 19 punten van verwijderd met een tussentijds record van 10.81 punten. Gistermiddag sloot de graadmeter op het slotrecord van 1070,33 punten.

Beurshandelaren spraken deze week over een jacht op aandelen. “Echt iedereen, van professional tot particulier, is van de partij. Het lijkt wel alsof ze vrezen dat de aandelen morgen op zijn”, verzuchtte een van hen gisteren.

Behalve de belangrijke multinationals excelleerden ook enkele kleinere fondsen. Met open armen verwelkomde de selecte groep van AEX-fondsen maandag ASM Lithography. Tijdens de eerste handelsdagen in de eredivisie van de beurs maakte het high-techfonds een koersstijging door van 21 procent op 193,20 gulden. Door winstnemingen sloot het aandeel in de machineproducent voor de chipindustrie gisteren iets lager op 188,80 gulden. Op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar ASML ook een notering heeft, steeg de koers van maandag tot vrijdag met 22,3 procent naar 95,4 dollar. De verklaring voor de koerstijging ligt onder meer bij een omvangrijke order die het bedrijf kreeg van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung. De directie van ASML wilde niet zeggen hoeveel geld met de bestelling gemoeid is.

Een van de grootste smaakmakers onder de kleine fondsen was deze week Prolion. Dit bedrijf fabriceert volledig geautomatiseerde robotsystemen voor het melken van koeien en het voeren van vee. Op de beurs ging het gerucht dat Prolion een grote order zou hebben gekregen van een fabrikant van vleeswarensnijmachines. Prolion zou de robotsoftware en het snijmes mogen leveren voor een soort juke-box van worsten die de snijtaken van de vleeswarenbediende in de supermarkten kan overnemen. Het fonds werd deze week door beleggers herontdekt. De koers van het aandeel schoot op de Nieuwe Markt, de beurs voor jonge snelgroeiende bedrijven, in een week tijd met 56 procent (66 gulden) omhoog naar 184 gulden. Afgelopen zomer ging het voor 28 gulden per aandeel naar de beurs.

Woensdag maakt het bedrijf zijn jaarresultaten over 1997 bekend. De schattingen van analisten variëren van 1,2 tot 1,6 miljoen gulden. In 1996 bedroeg de nettowinst nog maar zeven ton. Dergelijke cijfers lijken nauwelijks indrukwekkend, maar de beleggers die nu in Prolion stappen zetten in op de toekomst. Prolion is samen het Zuidhollandse bedrijf Lely Industries een 'duopolist' in deze tak van de robotindustrie. De twee hebben de markt dichtgespijkerd met patenten op hun uitvindingen. Ieder nieuw bedrijf dat waar ook ter wereld een robot met vergelijkbare software of techniek wil ontwikkelen moet dat dus doen onder licentie van een van de twee. Zo brengt iedere nieuwe concurrent - robotgestuurd - geld in het laadje.

Een andere opmerkelijke koersstijging viel deze week op bij beleggingsmaatschappij Bever Holding nadat Zibafes BV hierin een meerderheidsaandeel verwierf. De koers van Bever liep deze week op met 16,5 gulden naar 51 gulden. Zibafes heeft per aandeel slechts 40 gulden hoeven betalen voor vermoedelijk 70 procent van de aandelen. Zibafes, ondermeer eigenaar van hoekmansbedrijf Van der Wielen, overweegt ook een bod op de rest van de aandelen. Daaraan kleeft nu een gepeperde prijs.