Advocaat verwijt Hiddink gebrek aan communicatie

ROTTERDAM, 28 FEBR. PSV-trainer Dick Advocaat verwijt bondscoach Guus Hiddink zonder overleg te hard te hebben getraind tijdens de traningsstage van het Nederlands elftal in Florida. Vier internationals van de landskampioen, te weten Boudewijn Zenden, Ernest Faber, Jaap Stam en Wim Jonk keerden deze week met blessures terug in Eindhoven.

Van hen is Boudewijn Zenden, die slechts een kwartier speelde tegen Mexico, er het slechtst aan toe. De aanvaller is wegens een spierscheuring zes tot acht weken uitgeschakeld. “Daar zijn we mooi klaar mee”, klaagde Advocaat gisteren na de training op De Herdgang.

Ernest Faber kampt met een achillespeesblessure, Jaap Stam heeft een liesblessure en Wim Jonk meldde zich met een kwetsuur in de hamstrings bij de medische staf van PSV. “Ik heb drie jaar mijn mond gehouden”, foeterde Advocaat. “Maar dit kan natuurlijk niet. Ik hoor dat er in Amerika een week lang heel pittig is getraind. Het is belachelijk dat er niet met de clubs is overlegd over de trainingsintensiteit en de wenselijkheid van hard of juist minder hard trainen.”

PSV was met zes spelers hofleverancier van Oranje in Florida. Advocaat vervolgt: “Het is van de gekke dat niemand van de KNVB contact met mij heeft opgenomen. Nu zitten wij met vier geblesseerde spelers. Ik heb spijt dat ik mijn internationals toestemming heb gegeven voor deelname aan het trainingskamp”, sprak Advocaat verontwaardigd.

De trainer van PSV, die volgend seizoen bij Glasgow Rangers actief is, voelt zich door de stage van Oranje dubbel gestraft. Want de twee competitiewedstrijden van PSV die de KNVB moest schrappen wegens de trip, zijn vastgesteld op midweekse data waarop andere landen oefeninterlands spelen. De buitenlandse internationals van PSV zijn daardoor op 25 maart (PSV-Roda JC) en 22 april (Fortuna S-PSV) mogelijk niet beschikbaar. Het gaat om Stinga, Khokhlov, Iwan, Möller, Nilis en eventueel ook nog De Bilde, als hij is hersteld.

Advocaat moet woensdag in het bekerduel met FC Den Bosch in elk geval Zenden, De Bilde (beiden geblesseerd) en Faber en Jonk (beiden geschorst en geblesseerd) missen. Hij eiste gisteren al volledige toewijding van zijn uitgedunde selectie. “Het wordt tijd dat ze weer aan PSV gaan denken”, zei Advocaat. “Sinds woensdag hoor ik alleen maar verhalen hoe leuk die trip naar Amerika was. Maar Oranje speelt pas eind mei opnieuw. Tot die tijd moet alle aandacht op PSV gericht zijn. Ik wil tweede worden en de beker winnen.”

Bondscoach Bert van Lingen vertrekt bij de KNVB en gaat vanaf komende zomer als assistent fungeren van Dick Advocaat bij Glasgow Rangers. Hij richt zich tevens op de jeugdafdeling. Advocaat en Van Lingen kennen elkaar goed van de KNVB. Ze werkten ondermeer samen bij het EK van 1992 en het WK van 1994.

Niet bekend