VU-ziekenhuis kan patiënten niet kwijt

AMSTERDAM, 27 FEBR. Het Amsterdamse VU-ziekenhuis heeft een opnamestop ingesteld voor de intensive care-afdeling. Een aantal patiënten moet daardoor langer wachten op een operatie.

Volgens het ziekenhuis, dat beschikt over 25 IC-bedden, heeft een pas geopereerde patiënt onlangs achttien uur in een operatiekamer op een bed moeten wachten. Onder meer daarom besloot het ziekenhuis tot vorige week de opnames te staken. Het ziekenhuis heeft minister Borst (Volksgezondheid) vorig jaar om vier extra bedden gevraagd, maar die nog niet gekregen. Een IC-bed kost ongeveer een miljoen gulden per jaar.

Ziekenhuizen klagen al langer over het tekort aan IC-bedden, waardoor zij soms lang bij andere ziekenhuizen moeten 'leuren' met patiënten. Uitstel van behandeling en vervoer brengen volgens de ziekenhuizen soms onverantwoorde risico's met zich mee. Eind januari overleed een 88-jarige vrouw na vervoer van een ziekenhuis in Eindhoven, waar alle IC-bedden bezet waren, in een ziekenhuis in Veghel. Het Eindhovense ziekenhuis erkende later echter dat de vrouw gezien haar toestand niet vervoerd had mogen worden en dat er in het eigen ziekenhuis genoeg ruimte was geweest.

In juni vorig jaar overleed een 60-jarige vrouw uit Alkmaar onderweg naar het AMC in Amsterdam. Het IC-bed daar zou te laat beschikbaar zijn gekomen.

Volgens minister Borst (Volksgezondheid) is er geen structureel tekort aan bedden, maar moeten ziekenhuizen vaak een deel van de IC-afdeling sluiten wegens een resistente bacterie. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat de 130 IC-afdelingen gemiddeld eenmaal per week een patiënt weigeren.