TRENDSETTER

De Europese Investeringsbank was de trendsetter. Deze ontwikkelingsbank van de Europese Unie introduceerde in 1996 de eerste obligatielening in ECU's, die zal worden afgelost in euro's. In januari 1997 bracht ze de eerste 'euro-aflosbare-lening' op de markt die gesteld was in een nationale valuta, in guldens.

Het toneel van het Muziektheater is, net als in oktober voor Das Rheingold, helemaal verbouwd. (Siegfried en Götterdämmerung worden dit jaar ook nog uitgevoerd, en volgend jaar is de hele cyclus in één avond en drie dagen te horen, zoals Wagner het wilde). Een enorme, schuingeplaatste ring van berkenhouten planken komt een paar meter de zaal in. Het orkest zit niet in de bak, maar bijna in het midden. “Hier sta je en je gaat daarheen”, fluistert Pierre Audi, de regisseur, vanuit de zaal tegen John Bröcheler en Jeannine Altmeyer die Brünnhilde zingt. “Eén meter naar links. Nog een klein stukje, ja, nog een paar centimeter.” Als een choreograaf.