Tbc breidt zich nog steeds uit

UTRECHT, 27 FEBR. Op de afdeling verpleegkunde van de Hogeschool Utrecht zijn 21 nieuwe gevallen van tuberculose geconstateerd. De GGD wil nu alle studenten en medewerkers testen die de twee gebouwen van de hogeschool geregeld bezoeken. Naar schatting zijn dat circa 1.000 personen.

Tijdens een routinecontrole in december en januari ontdekten artsen van de GGD in Utrecht dat zes studenten Verpleegkunde besmet zijn met de tbc-bacterie. Bij daaropvolgende controles bleek het aantal besmette studenten te zijn opgelopen tot 22. De afgelopen week zijn daar dus nog 21 nieuwe gevallen bijgekomen. De gezondheidsdienst zoekt nog steeds naar de haard van de tbc-besmetting.

Inmiddels zijn in totaal ruim 700 medewerkers en studenten van de diverse gezondheidsopleidingen aan de Utrechtse hogeschool onderzocht. De komende week worden nog eens honderd direct betrokkenen gecontroleerd. Binnen drie weken moeten ook alle andere personen die de schoolgebouwen aan de Van Lieflandlaan en Aïdadreef geregeld bezoeken, de medische test ondergaan.

Bij deze test krijgt men een zogenoemde Mantoux-prik, die na enkele dagen uitsluitsel geeft over eventuele tbc-besmetting. De personen die positief reageren op de test, moeten gedurende zes maanden antibiotica slikken. Daarmee is de ziekte goed te behandelen.

Tuberculose is alleen besmettelijk via de open vorm. Patiënten met deze ziekte hoesten sputum op waarin tbc-bacterieën aanwezig zijn waardoor anderen kunnen worden besmet. Ook kan deze vorm van tbc worden overgedragen door bij voorbeeld zoenen of drinken uit hetzelfde glas.

Volgens de GGD kunnen degenen die nu besmet zijn, afgezien van de veroorzaker van de tbc-explosie, geen anderen aansteken met de ziekte. (ANP)