Staat krijgt 1,8 miljard; Twee nieuwe aanbieders mobiel bellen

ROTTERDAM, 27 FEBR. De Staat heeft ruim 1,835 miljard gulden verdiend aan het veilen van een aantal radio-frequenties voor mobiele telefonie. De veiling begon op 12 februari in het Haagse hotel Dorint en werd gisteren na 137 ronden gesloten.

Door de verkoop van het gebruiksrecht van een zogeheten DCS 1.800- (15 MHz) en een GSM-frequentie (5MHz) krijgt Nederland er - naast KPN en Libertel - in elk geval twee nieuwe aanbieders van mobiele telefonie bij. Federa (een combinatie Deutsche Telekom/France Telecom/ABN-Amro/Rabobank) en Telfort (British Telecom/NS) waren de hoogste bieders met respectievelijk 600 miljoen en 545 miljoen gulden en krijgen elk de beschikking over DCS en GSM-frequenties. Ze moeten binnen drie jaar een landelijk netwerk 'ontrollen'.

Naast deze twee landelijke vergunningen zijn tegelijkertijd zestien kleinere pakketten DCS 1.800-frequenties geveild, van 2,4 tot 4,4 MHz. KPN heeft het hoogst geboden op zeven van deze pakketten, Libertel krijgt er twee, Tele Danmark vier, Orange/Veba twee en Telfort één. De vier pakketten die Tele Danmark heeft binnegehaald stelt het bedrijf in staat in vrijwel het gehele land te gaan opereren. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) noemde die transactie gisteren dan ook 'een koopje'. Deze kleinere pakketten leverden gemiddeld 45 miljoen gulden op. Er was één uitschieter bij van 71 miljoen gulden.

De kleinere frequentie-pakketten kunnen worden gebruikt voor uiteenlopende doelen, zoals het zogeheten 'wireless local loop' - draadloos lokaal bellen - en regionale telefonie. Als de kopers van de kleinere netten daaromtrent overeenstemming zouden bereiken, zouden ze met elkaar ook landelijk kunnen gaan opereren.

De algemene verwachting is dat de prijzen voor de consument zullen dalen. De Consumentenbond rekent op 40 procent goedkopere abonnementen. Directeur Van der Meulen van Telfort denkt dat zijn abonnementen zeker 10 procent goedkoper zullen dan die van de PTT en Libertel, zelfs als die twee de komende maanden al met prijsverlagingen komen.

Het veilen van rechten zoals etherfrequenties is nieuw voor Nederland. Voorheen werden ze gegund aan bedrijven die het best aan een aantal criteria voldeden. “Ik hou erg van beauty contests, maar niet in het geval van radiofrequenties,” zei minister Zalm (Financiën) gisteren na afloop van de veiling. Volgens de bewindsman is het veilen van 'schaarse goederen' de meest transparante manier om ze bij bedrijven terecht te laten komen, die daarmee het hoogst denkbare economische rendement menen te kunnen behalen. Bovendien is de overheid kwetsbaar bij de zogeheten 'vergelijkende toets', omdat allerhande beslissingingen later bij de rechter kunnen worden aangevochten, zo is bij de voor frequenties-verdeling in 1995 gebleken. Daar zal in dit geval geen sprake van kunnen zijn, verwacht minister Jorritsma.