Spoedvergadering Opec over scherpe prijsval olie

ROTTERDAM, 27 FEBR. De Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) houdt waarschijnlijk op 16 maart een buitengewone vergadering over maatregelen om de sterke daling van de olieprijzen te keren. De olieministers van de elf lidstaten overwegen een noodgreep om het aanbod van olie op de wereldmarkt, dat momenteel hoger is dan de vraag, te verminderen.

Dat kan door een tijdelijke productievermindering in de Opec-landen, die samen een marktaandeel hebben van krap 40 procent. In Londen zakte de notering voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent deze week tot iets boven de 14 dollar per vat (159 liter), bijna het laagste niveau sinds vier jaar. Oorzaken daarvan zijn een relatief lage vraag als gevolg van de crisis in Azië en de zachte winter in Noord-Amerika en West-Europa, overproductie in de Opec-lidstaten Venezuela, Nigeria en Qatar en de te verwachten grotere oliestroom uit Irak. Verwacht wordt dat de Veiligheidsraad een deze dagen formeel instemt met een voorstel van secretaris-generaal Kofi Annan om de 'olie-voor voedsel' overeenkomst met Bagdad fors te verruimen. De Opec-ministers staan nu voor de opgaaf om een tijdelijke verlaging van hun gemeenschappelijk productieplafond van 27,5 miljoen vaten per dag te verdelen over de lidstaten.