Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Terugblik op de tien jaar geleden afgeschafte Wet op de investeringsrekening (Wir) en in de aanloop tot de verkiezingen aandacht voor het gemeentelijke minderhedenbeleid. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. De weigering van minister Van Aartsen om het bedrijf Pharming een vergunning voor het klonen van koeien te geven, actiegroepen die doordringen in de gemeenteraden en de STER-spot van de Socialistische Partij. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Le drame de Saipan. Documentaire over de Amerikaanse invasie van het eiland Saipan in 1944 en de collectieve zelfmoord van de bewoners. TV5, 21.00-21.55u.

MUZIEK

2 Meter sessies. Ex-bassist van de Rolling Stones Bill Wyman speelt met Georgie Fame, Gary Brooker, Peter Frampton en Albert Lee. De band besluit met het JJ Cale-nummer Easy come easy go dat via een polonaise uiteindelijk resulteert in What a rotten song that was... Ned.3, 19.54-20.25u.

Una Voce Particolare. Op 31 oktober van het afgelopen jaar reed zanger Marco Bakker (waarschijnlijk onder invloed van alcohol) een vrouw dood in de parkeergarage van de Arena. De TROS zag er geen reden in om hem een gastoptreden te misgunnen in Una Voce Particolare, een talentenjacht voor operette-amateurs. De opnamen vonden plaats in december. De TROS wil niet op de stoel van de rechter plaatsnemen, zegt een woordvoerder. Ned.2, 20.28-21.17u.

The 40th Grammy Awards. Verslag van de uitreiking van de Grammy Awards in New York met optredens van o.a. Celine Dion en Barbra Streisand en een kijkje achter de schermen. BBC1, 1.15-2.05u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. In de uitzending onder meer de loopverslaafde Aad Vink, de oudhockey international Ties Kruize, polsstokhoogspringer Wilbert Pennings en de gewichtheffer Denisio Rozalina. Ned.3, 20.25-20.57u.

KUNST

Panorama vrijdag. Aandacht voor o.a. het boek Kikuyu van de Zuidafrikaanse schrijver Etienne van Heerden. Verder volgt de televisie-camera jazz-tekenaar Piet Klaasse tijdens een concert van Ab Baars en Curtis Clark in het Bimhuis en geeft kunstcritica Anna Tilroe antwoord op vragen over 'ontastbare kunst'. Ned.3, 23.16-23.56u.

FILM

. Crimes of Passion (Ken Russell, 1984, VS). Verontrustende thriller waarin architecte Kathleen Turner er een nachtleven als prostituee China Blue op nahoudt. De belangstelling van privé-detective annex klant John Laughlin en vooral de getroubleerde straatpredikant Anthony Hopkins vormen de bedreigingen van haar dubbelbestaan. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Mixed Nuts (Nora Ephron, 1994, VS). Zie film-vooraf. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Wyatt Earp (Lawrence Kasdan, 1994, VS). In theorie interessante maar hopeloos stuurloze poging om een epische biopic te maken over de legendarische Wyatt Earp (Kevin Costner) werd een dure flop. De aanwezigheid van Dennis Quaid als de tuberculoze Doc Holiday zorgt voor paar aardige momenten, maar de meeste karakters verdwijnen in het grootse landschap. Veronica, 21.05-0.25u., onderbroken door reclame.

City Slickers II: The Legend of Curly's Gold (Paul Weiland, 1994 VS). Billy Cristal en Daniel Stern bestrijden hun midlife-crisis weer met komische avonturen in het Wilde Westen. Geheel overbodige vervolgfilm knipoogt naar The Treaure of the Sierra Madre en alleen Jack Palance blijft overeind, zelfs als hij de tweelingbroer van Curly moet spelen die in deel één in het zadel stierf. Belg.1, 21.25-23.19u.

Lisbon Story (Wim Wenders, 1994, Duitsland/Portugal). Geluidsman Winters, tevens alter ego van Wenders, krijgt verzoek van bevriend regisseur naar Lissabon te komen. Zo begint een zoektocht door Lissabon waarin ook de stand van zaken in de Europese kunstfilm aan de orde komt. Met Rüdiger Vogler en de prachtige muziek van Madredeus. Duitsl.3-West 3, 23.00-0.40u.

. Drifting Clouds/ Kauas pilvet karkaavat (Aki Kaurismäki, 1996, Finland). Ontslagen echtpaar verdrinkt hun trots en ondergaat de vernederingen van de arbeidsmarkt, alvorens een nieuwe kans in het leven te krijgen. Meesterlijke film werd opgedragen aan de kort voor de opnames overleden acteur Matti Pellonpää. Belg.2, 23.05-0.45u.

Lapse of Memory (Patrick Dewolf, 1992, Frankrijk/Canada). Tiener met geheugenverlies (Matthew Mackay) komt in problemen wanneer hij erachter komt dat zijn vader ooit uit New York moest vluchten, om te ontsnappen aan de wraak van de maffia. Ook met John Hurt, Martha Keller. BBC1, 2.05-3.30u.

. Body and Soul (Robert Rossen, 1947, VS) Klassieke, compromisloze boksfilm over de opkomst en ondergang van Charlie Davis (John Garfield), die zich met talent en vechtlust uit de achterbuurt weet te knokken, maar slachtoffer wordt van zijn maffia-manager. Met Lili Palmer als zijn verloofde. Duitsl.2, 2.30-4.10u, zwart-wit, nagesynchroniseerd.

. The Set-up (Robert Wise, 1949, Engeland) Nog een sterke boksfilm. Wise, vorige week geëerd met de prestigieuze Lifetime Achievement Award van het American Film Institute, toont een bokser op zijn retour (Robert Ryan) die tegen de zin van zijn vrouw nog een gevecht aanneemt. 'When you're a fighter, you gotta fight'. Hij weet niet dat hij moet verliezen. Duitsl.2, 4.10-5.20u, zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Inspector General (Henry Koster, 1949, VS) Zwerver Danny Kaye wordt aangezien voor inspecteur-generaal en krijgt vervolgens vorstelijke behandeling. Maatwerk van Koster stond model voor André van Duins minder subtiele De Boezemvriend. Morgen, SBS6, 10.25-12.15u., onderbroken door reclame.