Schrijver/schilder Jaap ter Haar overleden

LAREN, 27 FEBR. De schrijver/schilder Jaap ter Haar is donderdag in zijn woonplaats Laren overleden. Dat heeft zijn familie meegedeeld. Hij is 75 jaar geworden. Ter Haar is vooral bekend van zijn kinderboeken en hoorspelen over de tweeling Saskia en Jeroen. Hij schreef ook De Geschiedenis van de Lage Landen. Pas op late leeftijd begon Ter Haar ook te schilderen.

De geboren Hilversummer Ter Haar baseerde de verhalen over Saskia en Jeroen op zijn eigen kinderen. Hoewel geschreven voor hoorspelen op de radio, kwamen de verhalen later ook in boekvorm uit (1956). Daarna volgde kinderverhalen als Ernstjan en Schnabbeltje (1958) en Lotje (1967). Voor de jeugdroman Het Wereldje van Beer Ligthart ontving hij in 1974 de Gouden Griffel. Sinds 1976 wijdde Ter Haar zich geheel aan de (naïeve) schilderkunst. (ANP)