Sample je eigen windmuziek

KIDS & BITS, digitaal speelpaleis voor kinderen tussen zes en twaalf jaar. De Balie, Amsterdam 27 febr. t/m 1 mrt. van 10u tot 17u , zondag van 12u tot 16u. Inl/res. 020-55.35.100. Internetadres: www.balie.nl/kidsenbits.

Van woorden zoals software, hardware en floppy weet iedereen wel wat het betekent. Maar morfen, pixelen en scratchen met de muis is andere taal, die je misschien minder zegt. Het Kids & Bits festival in de Amsterdamse Balie wil daar verandering in brengen. Komend weekend verandert De Balie van boven tot onder in een digitale speeltuin waar je kennis kunt maken met nieuwe media en moderne computertechniek. Met Internet, digitale televisie, het maken van animatiefilmpjes en met de nieuwste computerspelletjes. Door er zelf achter te kruipen leer je wat er wel en niet kan met nieuwe media. Niet met de kille grijze kastjes zoals je computers kent, maar met sprookjesachtige apparaten.

Zoals het zwartharig Fluisterbed van kunstenaar Jaap de Jonge in de kelder. Het is een machine waar je niet achter zit maar in gaat liggen. Het is een interactief bed: als je iets doet, doet het iets terug. Aan de stemmen in het bed kun je je geheimen kwijt, of er juist geheimen aan ontfutselen door knoppen in te drukken. Zo kun je verhalen van andere kinderen beluisteren. Het bed praat terug, stelt vragen en maakt geluidjes. Machines kunnen behalve doelmatig ook heel zacht zijn en haast menselijk.

Op Kids & Bits hangt alles met alles samen. Net als op het Internet, een groot web waar je muisklikkend van de ene plek of website naar de andere gaat. Wat je in de digitale speeltuin bij de ene workshop maakt, kun je bij de andere weer gebruiken. Met de Foto Oktopus van Tsur Reshef, een enorm ding met camera, beeldscherm en printer aan beweegbare armen, maak je foto's van jezelf. Ook dit ding praat en legt uit hoe het moet: trek een camara-arm naar je toe, beetje meer naar links, beetje meer naar rechts...Sta je er goed op dan druk je op de rode knop en de Oktopus spuugt twaalf stickers uit met daarop je hoofd op postzegelformaat. De foto is gelijk te zien op de website van Kids & Bits.

Met je foto op floppy ga je vervolgens naar de Portrettengalerij op de eerste verdieping. Daar kun je lekker morfen en pixelen: jezelf eindeloos veranderen en mengen met iemand anders. Met E.T, Frankenstein of Marilyn Monroe. Of je kunt jezelf in één lichaam stoppen met al je vriendjes.

Op zolder is het Droomtheater van Joanna Oussoren. Daar teken je een droomwereld, de wereld zoals jij die graag ziet. De tekening wordt ter plekke ingescand in de computer en door middel van video-opnames geprojecteerd op een achterwand: zo kom je terecht in je eigen tekening. Je kunt ronddwalen over je eigen groene weiden. Door de foto van de Oktopus te combineren met de droomtekening en een zelfgeschreven festivalverslag bouw je verder aan je eigen webpagina. De webpagina's van alle bezoekers samen zijn te zien op Internet.

Heel menselijk is ook de vieze geluiden workshop met Eddy D. Hij laat je je eigen lichaamsgeluiden opnemen. Veel cola of spa drinken, dan komen ze vanzelf. In stukjes geknipte geluiden heten samples. Daar kun je muziek mee maken in het samplepaleis. Een kort stukje wind of boer wordt een onherkenbaar geluid. Als je dat sample snel achter elkaar herhaalt door te scratchen ontstaat een ritme: windmuziek. Het resultaat is te beluisteren over een centrale geluidsinstallatie: de sample-zaal wordt danspaleis met discolicht en rondom zelfgemaakte projecties, uit het Droomtheater bijvoorbeeld.

Alles kan met computers, maar niet alles kan met alle computers. De spullen op Kids & Bits zijn grotendeels speciale, dure apparaten die je niet in elke huiskamer tegenkomt. Ze lijken ingewikkeld, maar dat valt erg mee. Kinderen hebben zo door hoe ze ze moeten gebruiken, vaak sneller dan volwassenen. Saai zijn ze zeker niet. Het is leuk speelgoed, je kunt er een hoop van leren en soms praten ze nog terug ook.