RUNDVLEESKERRIE UIT SRI LANKA

Er zijn twee soorten kokosmelk uit blik verkrijgbaar, zowel een dunne als een dikke kokosmelk. Bij sommige merken staat op het etiket aangegeven of de melk dik of dun is, terwijl weer andere merken dikke kokosmelk als 'kokoscrème' aanduiden. Daarnaast zijn er merken die helemaal niets vermelden.

Vraag bij twijfel altijd advies aan de winkelier. Dunne kokosmelk uit blik heeft de consistentie van room en is daarom makkelijk te schenken. Als u een blik dikke kokosmelk, oftewel kokoscrème, openmaakt ziet u een crème die zo dik is dat u hem er met een lepel uit moet scheppen. Onder die dikke laag, ongeveer voor een derde, zit zeer dun kokoswater. Voor dit recept hebt u zowel dikke als dunne kokoksmelk nodig, maar u kunt ze allebei uit één blik dikke kokosmelk krijgen. Houd het blik dikke kokosmelk (kokoscrème) ondersteboven en maak het open. Bovenop zit nu het dunne kokoswater. Schenk dit vocht in een kopje en gebruik in dit recept de dunne kokosmelk. Gebruik de dikke crème voor de dikke kokosmelk.

Snijd het rundvlees in blokken van 3 centimeter en doe ze in een kom. Schep er de azijn en het zout door.

Maak het kerriepoeder door de gedroogde chilipepers, het korianderzaad, de kardemompeulen en het kaneelpijpje in een keukenmachine of vijzel te doen. Draai of wrijf tot een grof poeder. Doe het kerriemengsel in een kleine, droge koekenpan en rooster op een matig vuur tot de geuren loskomen. Schep dit mengsel door het vlees in de kom. Dek de kom af en laat ongeveer 1 uur marineren. Hak intussen de ui grof, de knoflook fijn en schil de gember. Snijd de gember dan in flinterdunne plakjes.

Verhit de olie in een brede, ondiepe pan op een matig vuur en doe er de ui, knoflook en gember in. Laat het mengsel onder af en toe omscheppen circa 10 minuten bakken tot de ui gaar en goudbruin is. Schep er het vleesmengsel door en laat onder af en toe omscheppen circa 10 minuten bakken tot het vlees gekleurd is. Voeg het duan-pandanblad en het stukje gekneusde citroengras toe en giet er de dunne kokosmelk over. Draai het vuur hoog en laat koken tot het vocht bijna helemaal opgenomen is. Schep de rest van de kokosmelk (de dikke kokoscrème) over, schep alles om en draai het vuur laag. Laat het kerriemengsel zonder deksel circa 2 uur zachtjes koken tot het vlees volledig gaar is.

Voor vier personen 1 kilo doorregen runderlappen

2 eetlepels ciderazijn

2 theelepels zout

20 gedroogde chilipepers

1 dessertlepel korianderzaad

10 kardemompeulen stukje kaneel van 3 centimeter

2 eetlepels plantaardige olie

150 gram ui

1 teen knoflook

stukje verse gember van 3 centimeter

1 duan-pandanblad

1 stukje citroengras van 5 centimeter, gekneusd

1 blik dikke kokosmelk van 4 deciliter