Praemium Erasmianum

AMSTERDAM, 27 FEBR. Het veertigjarig bestaan van de stichting Praemium Erasmianum wordt in oktober en november in het Amsterdamse Concertgebouw gevierd met een 'Festival van Contrasten' dat bestaat uit vier lange evenementen.

Tijdens een 'Bal', dat tot vier uur duurt in de zaterdagnacht van 14 november, zijn er optredens van de twee Erasmusprijswinnaars, regisseur Peter Sellars en componist Mauricio Kagel. Dit 'Bal', waaraan wordt meegwerkt door het Nederlands Blazers Ensemble, het Nederlands Danstheater, Jiskefet en dj's, brengt dans, van Weense wals tot disco, met muziek van Mozart tot Rihm en Andriessen. De andere concerten gaan over componisten die van elkaar muziek 'stelen', de fascinatie voor exotisme en 'het mysterie van de ruimte', waarbij de Nederlandse première van een deel uit Skjrabins Mysterium wordt uitgevoerd met een lichtorgel.