Politie Breda rolt amfetaminebende op

BREDA, 27 FEBR. De afdeling zware criminaliteit van de politie in Breda heeft een bende opgerold die jarenlang op grote schaal amfetaminen en xtc-pillen vervaardigde. Voor de financiering van deze miljoenen-productie werd (illegaal) hasj geïmporteerd en verkocht. Een deel van de bende bestaat volgens de politie uit 'kampers', bewoners van woonwagencentra.

De politie heeft in de anderhalf jaar dat het onderzoek naar deze organisatie heeft geduurd, enkele tientallen verdachten in 23 verschillende plaatsen opgepakt. De politie denkt met de aanhouding van een 38-jarige man afgelopen woensdagavond in Empel bij Den Bosch de leider van de bende te pakken te hebben. Hij is afkomstig uit Lith.

Volgens een woordvoerder van de politie zorgde deze hoofdverdachte er steeds zorgvuldig voor zelf niet te kunnen worden betrapt op strafbare handelingen. Hij had drie 'adjudanten' in dienst die verantwoordelijk waren voor de dagelijkse leiding van de organisatie. Zij zouden ook in eigen omgeving zijn opgevallen, doordat ze met geld smeten. De woordvoerder wil niet zeggen of de aanhouding van de vermoedelijke bendeleider is gebeurd op grond van getuigenverklaringen.

Bij de vele huiszoekingen in Brabant, Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland is een aantal vuurwapens en voor 600.000 gulden aan vals geld in beslag genomen. De bende beschikte verder over kostbare professionele apparatuur voor de productie van amfetaminen en xtc-pillen.

Volgens een ruwe schatting van de politie bedroeg de omzet in de afgelopen anderhalf jaar veertien miljoen gulden. De pillen werden op diverse plaatsen in het land gefabriceerd en er zouden tenminste een kleine 600.000 pillen zijn gemaakt.