Per onderzeeër met vakantie naar de Titanic

LONDEN, 27 FEBR. Na de film nu ook het schip zelf: vanaf augustus is het mogelijk om een blik op het wrak van de Titanic te werpen. Deep Ocean Expeditions, een bedrijf dat op het eiland Man is gevestigd, begint dan rondvaarttochten per mini-onderzeeër naar het in tweeën gebroken wrak van het Britse passagiersschip dat in 1912 op zijn eerste reis verging. Overlevenden van de ramp spreken er hun afschuw over uit dat het massagraf tot toeristische attractie wordt gemaakt.

Vakantiegangers die de resten van de Titanic met eigen ogen willen aanschouwen, moeten 19.500 pond per persoon betalen, zo'n 65.000 gulden, voor een zesdaagse reis die hen eerst per vliegtuig brengt naar Newfoundland. Vervolgens worden ze per boot vervoerd naar een Russisch moederschip dat permanent voor anker ligt boven het wrak van de Titanic. Dat moederschip is eigendom van het P.P. Shirsov-instituut in Moskou dat ook beschikt over een koppel Finse mini-onderzeeërs. Deze schepen zijn gebruikt bij opnamen voor de film Titanic. Ze zijn in staat om de 3.000 meter van het wateroppervlak naar het wrak te overbruggen. Ze bieden plaats aan twee passagiers en de kapitein.

De 85-jarige Millvina Dean was twee maanden oud toen het onzinkbare geachte schip op zijn eerste reis van Southampton naar New York in de golven verdween na op een ijsberg te zijn gelopen. Van de 2.206 opvarenden kwamen er op 14 april 1912 meer dan 1.500 om. Dean en haar moeder werden gered maar haar vader vond de dood. De bejaarde overlevende vindt het maar macaber dat mensen louter voor hun vertier naar een massagraf gaan kijken. “Telkens en telkens weer proberen mensen munt te slaan uit de Titanic. Laat dat wrak toch met rust.”

Het reisbureau Wildwings uit Bristol dat optreedt als exclusieve vertegenwoordiger van Deep Ocean Expeditions verzekert dat de laatste rustplaats van 1.500 mensen met respect wordt bejegend. Volgens directeur John Brodie-Good brengen de onderzeeërs niet meer dan twee tot drie uur door in de omgeving van het wrak. Het enige doel van de trips is om de Titanic te zien, te fotograferen en te filmen. Van fysiek contact met het wrak zal geen sprake zijn en er bestaat ook geen mogelijkheid voor het jagen op souvenirs.

Wildwings was het eerste Britse reisbureau dat ruimtevluchten aanbood per Amerikaanse raket. De eerste reis is gepland voor over drie jaar. Bijna dertig mensen hebben al een eerste aanbetaling gedaan.