Pan Am opnieuw failliet

WASHINGTON, 27 FEBR. Voor de tweede keer in zijn geschiedenis is de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am failliet. Het bedrijf was amper anderhalf jaar eerder opnieuw opgericht.

“De kosten waren te hoog, we hadden teveel werknemers en teveel verschillende vliegtuigen”, aldus een woordvoerder. De twee dochterbedrijven, Pan American World Airways en Pan American Airways, staken met ingang van vandaag al hun activiteiten. Het moederbedrijf Pan Am Corp. hoopt met financiering van buitenaf of een fusie het bedrijf in een naaste toekomst opnieuw tot leven te wekken. Lange tijd was Pan Am, in 1927 opgericht, het vlaggeschip van de Amerikaanse civiele luchtvaart. (ANP)

Het afscheid van Wotan van Brünnhilde - derde en laatste bedrijf - vindt Bröcheler het mooiste deel van de vier uur durende opera. Maar het meest geniaal, zegt hij, is de dialoog tussen vader en dochter in het tweede bedrijf. “De meeste mensen doen het af als geouwehoer, omdat het nogal lang duurt. Maar wat daar gebeurt is de kern van Der Ring. Wotan die het einde van het godenrijk al voorziet en het aanroept.”