'Overlevenden Srebrenica in Servische cel'

NEW YORK, 27 FEBR. In een gevangenis in Servië worden volgens de Bosnische regering mogelijk nog veertig tot vijftig overlevenden uit het in juli 1995 door de Bosnische Serviërs veroverde Srebrenica vastgehouden.

Dat heeft gisteren de Bosnische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Mohammed Sacirbey, in een brief aan de voorzitter van de Veiligheidsraad gemeld. Hij schreef dat zijn informatie is gebaseerd op de melding van twee afzonderlijke ooggetuigen, een Kroaat en een Bosniër, die beiden in de gevangenis van de Servische stad Sremska Mitrovica hebben gezeten.

De Bosnische Serviërs veroverden de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica in juli 1995. Na de verovering vielen achtduizend moslim-mannen, inwoners van de enclave, in handen van de Serviërs. Velen - waarschijnlijk duizenden - werden vermoord in een reeks bloedbaden, die samen de grootste massamoord van de hele Bosnische oorlog vormden.

Volgens Sacirbey komen de veertig tot vijftig overlevenden uit Srebrenica vermoedelijk niet voor op de officiële lijst van vermisten die door het Internationale Rode Kruis wordt gehanteerd. Ze worden in de gevangenis van Sremska Mitrovica geïsoleerd van de andere gevangenen. Volgens Sacirbey is het zelfs niet duidelijk of de regering in Belgrado op de hoogte is van hun detentie.

De Bosnische ambassadeur gaf in zijn brief toe dat zijn melding “hoogst ongebruikelijk is en zelfs onwaarschijnlijk klinkt”. “Maar”, zo voegde hij daaraan toe: “we moeten elke gelegenheid gebruiken om overlevenden te vinden of om te achterhalen wat er met hen is gebeurd nadat ze gevangen werden genomen.” Sacirbey schreef dat de Bosnische regering op eigen gelegenheid actie onderneemt bij de regering in Belgrado. De Veiligheidsraad, schreef hij, heeft echter nog steeds een verantwoordelijkheid jegens de inwoners van Srebrenica wegens de resoluties waarmee de enclave tot door de VN beschermd 'veilig gebied' werd verklaard.

Sacirbey onderstreepte in zijn brief dat de Bosnische regering de informatie over de mogelijke overlevenden van Srebrenica slechts na grote aarzeling vrijgeeft “uit vrees enerzijds de levens in gevaar te brengen die we hopen te redden en anderzijds te worden beschuldigd van zucht naar sensatie”. Maar er lekt al informatie uit over de gevangenen van Sremska Mitrovica, aldus Sacirbey. “De beste manier om de veiligheid van de gevangenen zeker te stellen is potentiële overtreders de wacht aanzeggen en de Veiligheidsraad snel en met volle autoriteit laten handelen”. (Reuters)