Onverminderde aandelenjacht op het Damrak

AMSTERDAM, 27 FEBR. De aanhoudende grote vraag naar aandelen heeft vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs de koersen verder opgevoerd. Onder aanvoering van multinationals bereikte de toonaangevende AEX-index een tussentijds record op 1081,38 punten.

AMSTERDAM De jacht op aandelen leidde beursbreed opnieuw tot flink hogere koersen. Per saldo boekten de meeste hoofdfondsen koerswinst. Zelfs ABN Amro, dat gisteren een gulden verloor in reactie op tegenvallende jaarcijfers, herstelde zich licht met een een stijging van 60 cent op 46,20 gulden. Het automatiseringsfonds Getronics meldde voorbeurs goede resultaten. De winst steeg vorig jaar 37 procent naar 180 miljoen gulden. Voor dit jaar rekent het concern op een winststijging in dezelfde orde van grootte. Beleggers reageerden in eerste instantie enthousiast. De koers steeg maximaal 2,40 gulden op 84 gulden. Rond twaalf uur was van die stijging nog 80 cent over.

Het hoge niveau van de AEX-index hield geen stand. Vroeg in de middag noteerde de graadmeter 1076,04 punten. Dat is ruim 8,38 punten hoger dan gisteren. De daling was het gevolg van winstnemingen. Vooral ASM Lithography ging in korte tijd flink onderuit. Het fonds waarvan de koers de afgelopen vier dagen met 21 procent (33,40 gulden) steeg, moest vandaag iets inleveren. Vroeg in de middag stond de koers op 189,10 gulden, een verlies van 4,10 ten opzichte van het slot van gisteren.

De koers van Koninklijke Olie, die aan het begin van deze week door de lage olieprijs hoogte verloor, herstelde zich met een stijging van 2,30 op 112,40 gulden. Philips klom 2,20 naar 161,10 gulden, mede gevoed door een koopadvies van ABN Amro. De bankanalisten achten een koersdoel van 201 gulden reëel.

Op de lokale markt was een hoofdrol weggelegd voor Begaclaim, het fonds dat speculeert op de schadeclaim van 1,2 miljard gulden die Begemann en voormalig topman J. van den Nieuwenhuyzen in verband met de HCS-affaire hebben gedeponeerd bij de effectenbeurs en Justitie. Begaclaim klom vanochtend bijna 25 procent naar 12,35 gulden. Later daalde de koers naar 11,70 gulden.

Verder profiteerde Smit Internationale van het nieuws dat de onderneming vervroegd 100 miljoen gulden heeft ontvangen voor de verkoop van dochter Smit Lloyd aan het Amerikaanse Seacor. Een meevaller, die beleggers vertaalden in 3,80 koerswinst .

De dollar daalde vanochtend licht naar 2,0396 gulden. Gisteren sloot de handel op 2,0430 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren opnieuw een record kunnen bijschrijven. De beleggers op Wall Street handelden aanvankelijk nogal terughoudend, maar gaven in de loop van de dag meer aankooporders af. Het Dow Jones-gemiddelde sloot uitendelijk 32,89 punten hoger op 8490,67.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot voor de derde achtereenvolgende dag hoger. De Nikkei-index steeg met 329,97 punten (2 procent) tot 16.831,67. Handelaren schreven dat toe aan groeiende hoop onder beleggers dat de regering maatregelen gaat nemen om de economie te stimuleren.

Ook elders in het Verre Oosten stegen de aandelenkoersen. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 2,3 procent hoger en de beurs in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul won 4,4 procent.

Veel skaters doen ook aan graffiti: “Op een board ben je snel weg.” Rachel (21), student fotografie, board onder de arm tegen de San Francisco Bay: “Veel skaters maken dingen. Hetzelfde gen waardoor je op dat ding gaat staan zorgt dat dat je dat wilt. Het begint allemaal met taggen.” Tags zijn graffiti-logo's, en logo's, belangrijke codes in elke jeugdcultuur, beheersen de skatewereld. Een bandnaam op een t-shirt, een merk op een pet, de ingewijde weet meteen waar hij aan toe is. Het is steno voor alles, van stemmingen tot politieke voorkeuren en metafysische ideeën. De logo's van Tommy Hilfiger, Dead Kennedy's en Grand Royal staan ongeveer voor ongecompliceerde meeloperij, politiek-correcte anarcho-punk en neospirituele anarcho-groove. Kunstenaar Phil Frost: “T-shirts vormen een eigen taal.”