Onrust over Indonesië groeit, VS voeren druk op

JAKARTA, 27 FEBR. De Verenigde Staten en andere industrielanden zijn een nieuw offensief begonnen om president Soeharto van Indonesië ertoe te bewegen strikte uitvoering te geven aan de hervormingsmaatregelen die zijn overeengekomen met het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

De Amerikaanse president Clinton heeft oud-vice-president Walter Mondale gevraagd als speciaal afgezant van de VS naar Indonesië te gaan om Soeharto nogmaals van de noodzaak van hervormingen te overtuigen.

De missie van Mondale, die dit weekeinde in Jakarta aankomt, illustreert de groeiende onrust in het Westen over de situatie in Indonesië aan de vooravond van het Volkscongres, dat aanstaande zondag begint en dat naar verwachting president Soeharto zal herbenoemen. Op dit moment verblijft al een delegatie van het IMF in de Indonesische hoofdstad om te praten over uitvoering van de hervormingen.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Stuart Eizenstat, verklaarde gisteren dat de VS Indonesië willen helpen bij “het overwinnen van zijn sociale problemen - problemen die de sociale spanningen kunnen doen verergeren en die opnieuw tot nationalistische uitwassen kunnen leiden”. Met dat laatste verwees hij naar recente uitbarstingen van geweld tegen Chinese middenstanders. Ook binnen de Europese Unie bestaat grote bezorgdheid dat de toestand in Indonesië uit de hand loopt, met alle gevolgen van dien, niet alleen voor Indonesië zelf maar ook voor de stabiliteit in de regio. “We zijn ons zeer, zeer bewust van het extreme gevaar, de kwetsbaarheid van de situatie en van de noodzaak om dat goed in het achterhoofd te houden”, aldus Europees Commissaris voor handel, Sir Leon Brittan, gisteren. De Australische onderminister van Financiën, David Borthwick, zei dat de situatie in buurland Indonesië “alleen maar kan worden beschreven als erg wanhopig”.

Intussen lijken studenten in Indonesië, die protesteren tegen Soeharto, steun te krijgen van de legertop. Volgens minister van Defensie, generaal b.d. Edi Soedradjat, zijn de meningen van de demonstranten “constructief” en kunnen ze “een waardevolle bijdrage leveren aan de algemene bijeenkomst van het Volkscongres.”