Mixed Nuts

Mixed nuts (Nora Ephron, 1994, VS). SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Krijgen zij elkaar? Ja, natuurlijk krijgen zij elkaar! Ze krijgen elkaar in elke film van schrijfster en regisseuse Nora Ephron (1941), want zij is gespecialiseerd in mild humoristische zedenschetsen van het moderne liefdesmijnenveld. Ephron brak door als scenariste van het aanstekelijke When Harry met Sally (1989) en als filmmaakster met het onweerstaanbaar romantische Sleepless in Seattle (1993).

Mixed Nuts (1994), dat Ephron samen met haar zuster Delia schreef, had het logische vervolg op haar eerdere successen moeten zijn, maar werd bij gebrek aan consistentie in Nederland niet eens op video uitgebracht. De film is losjes gebaseerd op de vrij onbekende Franse film Le père Noël est une ordure (1982) van Jean-Marie Poiré, maar mist de hysterie en het venijn van het origineel. Zelfs liefhebbers van de weke stereotyperingen van Steve Martin zullen moeite hebben met zijn debielige vertolking van Philip: kluns, droogkloot en eigenaar van de telefonische hulplijn Lifesavers (de alternatieve titel van de film) in het Californische badplaatsje Venice.

Er zijn wat verwikkelingen rond een verbroken verloving, een seriemoordenaar, een hoogzwangere schreeuwlelijk (Juliette Lewis), een hondje en een versteende kerstpudding van het jaar ervoor. Ook rolschaatsen er nog wat 'kerstbomenhaters' (je moet het maar bedenken) langs het strand en ontmoeten we een depressieve travestiet en een ontslagen kerstman. Deze geforceerde parade van ongewone personages wordt aangevuld met een lijk en een meneer die 'Tannenbaum' heet en aan het einde wordt er ook nog een echt kerstkindje geboren.

En dan is er nog die 'zij', natuurlijk. Zij is echter zo kleurloos dat je de hele film vergeet dat al die absurditeiten bedacht zijn, om haar, de bedeesde telefoniste Catherine (Rita Wilson) aan hem, Philip te koppelen.

Heel in de verte zou je kunnen vermoeden dat deze opeenstapeling van ongerijmdheden als slapstick bedoeld moet zijn, als je er alleen maar af en toe om kon lachen. Misschien dat Mixed Nuts op een willekeurige avond in december als vrijblijvend niemendalletje had kunnen worden afgedaan, maar nu het al bijna lente is, is een flauwe kerstfilm zonder sneeuw echt te veel van het goede.