'Meningen zijn constructief'; Steun uit leger voor studenten in Indonesië

JAKARTA, 27 FEBR. De Indonesische minister van Defensie, generaal b.d. Edi Soedradjat, heeft het protest van studenten en oud-studenten van de Universitas Indonesia eerder deze week tegen de regering Soeharto goedgekeurd.

Analisten wijzen erop dat de verklaring van de minister zou kunnen duiden op een verschil van mening tussen president Soeharto en de legertop. De oud-studenten trokken woensdag symbolisch hun steun in voor de Nieuwe Orde van Soeharto, die in 1966 aan de macht kwam nadat zijn voorganger, president Soekarno, onder meer door voortdurende massale studentenprotesten tot aftreden was gedwongen. En de studenten eisten politieke en economische hervormingen om de economische crisis in Indonesië aan te kunnen pakken. De demonstranten beschuldigden de overheid ook de grondwet te schenden en tegen de geest van de democratie in te handelen. Ook zou de regering het vertrouwen van het volk misbruiken.

Verwijzend naar de protesten, die gisteren werden gevolgd door een demonstratie van vijfduizend studenten op de campus van de Universitas Indonesia in het ten zuiden van de stad gelegen Depok, zei minister Soedradjat: “Het hebben van verschil van mening met andere mensen is onderdeel van de democratie. Bovendien waren de meningen die de demonstranten naar voren brachten, constructief en kunnen zij een waardevolle bijdrage leveren aan de algemene bijeenkomst van het Volkscongres.” Daarmee verwees de minister naar het Volkscongres dat vanaf komende zondag bijeenkomt en dat naar verwachting president Soeharto voor de zesde achtereenvolgende keer zal herbenoemen.

Tijdens de demonstratie woensdag voerde ook de generaal b.d. Hariadi Dharmawan het woord namens de oud-studenten. Dharmawan is tegenwoordig topambtenaar op het ministerie van Bosbouw. Ook is hij de schoonvader van Isfan Fajar Satryo, de zoon van de huidige vice-president Try Soetrisno. Minister Soedradjat zei dat Dharmawan niet als vertegenwoordiger van het leger moet worden gezien. “Hij deed aan die bijeenkomst mee in zijn hoedanigheid van voorzitter van de alumni-organisatie van de universiteit.”

Toch menen waarnemers dat uit de aanwezigheid van vijf gerespecteerde hoogleraren van de universiteit kan worden afgeleid dat de oppositie tegen Soeharto's heerschappij toeneemt. Een diplomaat verklaarde: “We zien hier in een zeer embryonale fase een protestbeweging groeien van de intellectuele klassen.” Eerder deze week werden twee docenten filosofie van de Universiteit van Indonesië gearresteerd, die als voorgangers van een groep vrouwen die zich de 'Stem van Bezorgde Moeders' noemt, midden in Jakarta protesteerden tegen de gestegen prijs van babymelk.