Meer Palestijnen in bezet gebied geteld dan verwacht

RAMALLAH, 27 FEBR. In Gaza en op de Westelijke Jordaanoever wonen 2.890.631 Palestijnen - 300.000 meer dan verwacht. Dat maakte de directeur van het Palestijnse Bureau voor de Statistiek, Hassan Abu Libdeh, gisteren bekend. De cijfers zijn voorlopig; de definitieve resultaten van de eerste Palestijnse volkstelling in de geschiedenis, die in december 1997 werd gehouden, rollen pas in juli dit jaar uit de computer.

Abu Libdeh verklaart de hoge cijfers deels uit de influx van Palestijnen uit de diaspora sinds de Oslo-akkoorden. Verder heeft hij alle inwoners geteld, terwijl de Israeliërs, die sinds 1967 de tellingen deden, alleen aanwezige inwoners telden. Volgens de laatste Israelische raming, uit 1995, zijn er in totaal maar 2 miljoen Palestijnen. Zoals verwacht hebben de resultaten fel protest in Israel ontlokt. Maar het verzet komt ook uit overwachte hoek: PLO-leider Yasser Arafat accepteert bepaalde cijfers evenmin.

Israel verzet zich vooral tegen het aantal Palestijnen dat het Bureau voor de Statistiek in Oost-Jeruzalem zegt te hebben gevonden: 210.000. Volgens de Israeliërs, die om te beginnen de telling in Jeruzalem ongeldig verklaren omdat de hele stad “onder Israels soevereiniteit valt”, hebben de Palestijnen uit politiek opportunisme met de cijfers gegoocheld. Het Israelische Jerusalem Institute for Israel Studies houdt vol dat er 170.000 à 180.000 Palestijnen in Jeruzalem wonen. Abu Libdeh van het Palestijnse Bureau voor de Statistiek geeft toe dat het tellen in Jeruzalem moeilijk was door Israelische tegenwerking. Hij zegt echter dat zijn cijfers tevens stoelen op bestaand Israelisch cijfermateriaal, en op de registratie van Palestijnen voor de Palestijnse verkiezingen in januari 1995.

Dat Abu Libdehs werkgever, Yasser Arafat, de cijfers ook betwist, is verrassender. Dat het totale aantal Palestijnen hoger uitvalt dan verwacht, komt Arafat in de vredesonderhandelingen met Israel goed uit. Maar hij probeert al drie weken om, binnen dat totaal, de verdeling Gaza-Westelijke Jordaanoever te veranderen. Arafat heeft zijn woonplaats Gaza goed onder controle. In de Westelijke Jordaanoever strekt zijn gezag niet verder dan 5 procent van het totale grondgebied; daar is ook meer oppositie. Arafat wil nu een deel van de inwoners van de Westelijke Jordaanoever 'overhevelen' naar Gaza. In dat geval krijgt Gaza meer zetels in het parlement, die kunnen worden bemand door Arafats getrouwen. Ook zou Gaza dan relatief meer geld van de buitenlandse donoren krijgen.

Abu Libdeh, die de cijfers voor Gaza en de Westelijke Jordaanoever niet kan publiceren zonder Arafats toestemming (zijn kantoor is een overheidsinstelling), weigert Arafat zijn zin te geven. De reputatie van het Bureau bij de buitenlandse donoren is zo goed dat zij de ruim 7 miljoen dollar hebben betaald om de volkstelling te kunnen uitvoeren. Als Arafat zijn zin krijgt, raakt het Bureau vrijwel zeker zijn fondsen kwijt. Maar openlijk verzet tegen Arafat kan Abu Libdeh zijn baan kosten.

    • Caroline de Gruyter