Kostbare sterren drukken winst zakenbank ABN Amro

AMSTERDAM, 27 FEBR. Bijna elfhonderd mensen extra in dienst en een miljard gulden extra inkomsten, maar vorig jaar toch een lagere winst. Is de zakenbank divisie van ABN Amro, een van de drie kernactiviteiten van de bank, een succes of een monster dat geld vreet?

Bestuurslid drs. R. van Tets ziet het niet zo somber in. Vorig jaar heeft de bank veel geïnvesteerd, onder meer in de stroomlijning en integratie van het netwerk van zakenbanken dat de afgelopen vijf jaar op drie continenten bij elkaar is gekocht. Investeringen in systemen voor het beheer van de formidabele risico's op de dagelijkse miljardenstromen kostten de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld zo'n 100 miljoen gulden.

De effectenbeurzen staan op recordhoogte. De zakenbanken, in het Angelsaksische financiële jargon beter bekend als investment banks, profiteren. ABN Amro's zakenbank divisie verdient geld als water, zo blijkt uit de cijfers die de bank gisteren publiceerde. Het bedrijfsresultaat voor belastingen viel echter 4 procent lager uit en zakte naar 930 miljoen gulden, goed voor 16 procent van het bankresultaat.

In de handel voor eigen rekening op de financiële markten verdiende ABN Amro vorig jaar al bijna 10 miljoen gulden. Per werkdag. En daar komen de provisies in effectenhandel, vermogensbeheer en fusie- en overnametransacties nog bij.

De financiële sterren zijn prijzig. De kosten gaan relatief nog harder omhoog. Soms moet de bank gegarandeerde bonussen toezeggen, anders willen topmedewerkers niet overstapen naar ABN Amro, erkende bestuursvoorzitter mr. J. Kalff.

Sommige internationale banken besloten vorig jaar de ratrace om dealers en dollars te verlaten. National Westminster Bank en Barclays Bank, beide Brits, snoeiden hun effectenbedrijf. De afgelopen weken werd duidelijk waarom. Het afstoten van haar aandelendivisie kostte Barclays maar liefst 2,2 miljard gulden. National Westminster meldde deze week een totaal verlies in zijn effectenbedrijf van 2,1 miljard gulden.

Waarom haken zij af? De Britten hebben in tegenstelling tot de grote Nederlandse banken geen bedrijfscultuur met een mengeling van zakenbank en kredietverlening, zo valt te beluisteren in kringen van de ABN Amro-top. De bank is een van de partijen die van het afhaken van anderen profiteren. ABN Amro kocht onlangs voor 230 miljoen gulden de Australische effectendochter van Barclays.