Koers na afmelding Kipketer kansrijk bij EK

VALENCIA, 27 FEBR. Atleet Marko Koers loopt vanavond bij de Europese kampioenschappen indoor op de 800 meter. De Nederlander verkoos die afstand boven de 1.500 meter. Van alle 22 atleten die zich voor de 800 meter in Valencia inschreven, heeft Koers dit seizoen de beste tijd gelopen (1.46,33). Een medaille behoort dus tot de mogelijkheden, beseft Koers. “Maar ik zal nooit zeggen: ik ga zeker een medaille winnen. Er kan zo veel gebeuren, vooral op een indoorbaan met die krappe bochten.”

Europees- en wereldkampioen Wilson Kipketer laat verstek gaan. De Keniaan die voor Denemarken uitkomt, kampt met de naweëen van malaria. Voor Koers geen verrassing. “Mijn trainer, Theo Joosten, is net terug uit Kenia en van hem had ik al gehoord dat Kipketer nog niet gezond is.”

Ook in een veld zonder Kipketer zou Koers heel blij zijn met een medaille. “Dat zou veel voor me betekenen. Ik heb nog nooit iets gewonnen op een groot toernooi en dit zou een mooi begin zijn. Die medaille kunnen ze me dan niet meer afnemen. Je kan altijd excuses verzinnen, maar dan blijf je aan de gang. Ik had net zoals Kipketer ook ziek kunnen worden.”

Gezien de prestaties in het verleden kan Koers, die vorig jaar bij de WK indoor vijfde werd, de meeste tegenstand verwachten van Vebjorn Rodal. De Noor, die in Atlanta olympisch kampioen werd, liep indoor op de 800 meter al eens een tijd van 1.46,28. Ook met regerend Europees kampioen Roberto Parra, die in Spanje voor eigen publiek loopt, moet rekening worden gehouden. Vanavond zijn in het fraaie sportpaleis Luis Puig de series, morgen de halve finales en zondag om zes uur de finale. “Ik voel me lekker”, aldus Koers. Ook de talentvolle Gert-Jan Liefers loopt op de 800 meter.

Op de 800 meter bij de vrouwen heeft Stella Jongmans medaillekansen. De Nederlandse atlete staat van alle deelneemsters vierde op de ranglijst van dit seizoen. Titelhoudster Patricia Djaté uit Frankrijk doet dit weekeinde niet mee. De trainingspartner van Jongmans is erg blessuregevoelig en wil geen risico's nemen in de zaal. Twee jaar geleden werd Jongmans achter Djaté tweede op de EK.

Ellen van Langen is outsider op de 800 meter. “Ik sta op de lijst van dit seizoen niet eens bij de eerste zes. Dus zal het nog moeilijk worden om de finale te halen”, zegt Van Langen, die net griep heeft gehad. Vanavond is ook bij de vrouwen de eerste ronde.

Kogelstootsters Corrie de Bruin en Lija Koeman zouden vanochtend van de twintig Nederlandse EK-gangers het eerste in actie komen. De kwalificatie van hun nummer ging echter niet door. Alle zeventien atletes die zich hebben ingeschreven, mogen meedoen aan de finale van morgen. Het kogelstoten is wel sterk bezet in Valencia. Afgezien van de zwangere olympisch kampioene Astrid Kumbernuss zijn alle topwerpsters aanwezig.

Ik moest in een lift staan die van de dertigste verdieping naar beneden ging, en dan een postvakje openen en daar het boekenweekgeschenk uithalen. Ik had voorgesteld dat het postvakje niet open zou gaan, maar dat voorstel werd afgekeurd. Al mijn voorstellen voor de spot werden afgekeurd. Mijn eerste en beste voorstel was om mij te laten opdienen, gebakken en wel, zoals in de film The Cook, the Thief, His Wife and her Lover en dat allemaal mensen mij dan gaan eten. Ook leek het mij aardig dat ik een appel in mijn mond had en mijn nek versierd zou zijn met sinaasappelschillen en gebakken amandeltjes, zodat ik er echt lekker uit zou zien, zodat je echt zou denken 'ha, dat ziet er smakelijk uit'.