In totaal 700 concerten; Concertgebouw brengt acht nieuwe series

AMSTERDAM, 27 FEBR. Het Amsterdamse Concertgebouw, vorig jaar met 780.000 bezoekers de drukst bezochte klassieke concertzaal ter wereld, komt het komende seizoen met acht nieuwe series concerten. Het aantal eigen kamermuziekconcerten wordt met veertig procent uitgebreid.

Het Concertgebouw komt, net als het Koninklijk Concertgebouworkest, ook met een eigen website op Internet om het publiek beter op de hoogte te houden van de programmering. Daarmee kunnen ook kaartjes worden besteld.

In totaal programmeert het Concertgebouw met 270 concerten in 33 eigen series veertig procent van het aanbod. Orkesten en impresario's brengen het totaal aantal concerten op zo'n 700. De Zondagochtendconcerten trekken ook steeds meer publiek. Het tienjarig bestaan van de serie Robeco Zomerconcerten, die in de zomermaanden elke dag een concert brengt, wordt 4 juli aanstaande gevierd met een feestmarathon in de Grote en de Kleine Zaal.

De opvallendste serie volgend jaar is de 'Carte Blanche' voor dirigent Bernard Haitink, die zijn zeventigste verjaardag viert met concerten waarin hij staat voor orkesten waarmee hij een speciale band heeft: The Royal Opera Covent Garden (waarmee hij een concertante uitvoering geeft van Wagners Die Walküre), de Wiener Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden, de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest, waarin hij viool speelde alvorens het te gaan dirigeren. Met het RFO geeft Haitink een concertante uitvoering van Berlioz' opera La damnation de Faust, met als solisten onder anderen Charlotte Margiono en Thomas Quasthoff.

De uitvoering van Die Walküre wordt het duurste evenement dat het Concertgebouw ooit heeft georganiseerd. De prijs van de losse kaarten voor de meest prestigieuze concerten, zoals van de Wiener en de Berliner, gaat omhoog naar 250 gulden, maar het publiek heeft dat er massaal voor over. Voor het overige gaat de prijs van de meeste concerten de 37,50 gulden niet te boven. Vanwege de 'Carte Blanche'-serie is de serie 'Wereldberoemde orkesten' iets ingekort tot vier: The Los Angeles Philharmonic met Esa-Pekka Salonen, de Wiener met Mariss Jansons, het Koninklijk Concertgebouworkest met Chailly en de Berliner met Abbado.

De nieuwe series, zowel in de Grote als de Kleine Zaal, brengen onder andere concertante opera's, koorconcerten, wereldpremières en akoestische jazz, gepresenteerd door Han Reiziger. Onder de grote solisten zijn volgend jaar de sopranen Jessye Norman en Dawn Upshaw, violiste Midori, de pianisten Lilya Zilberstein en Jevgeni Kissin en de gitarist John Williams.

De Amerikaanse violist Isaac Stern komt in oktober voor een weekend met concerten, gevolgd door drie dagen met openbaar toegankelijke masterclasses voor kamermusici. Verder zijn er ook weekeinden met optredens van de pianist Jean-Yves Thibaudet en het Hagen Kwartet.