Het meest verslavende spel ter wereld

Moving Puzzle (Ravensburger/Electronic Entertainment Publishing, Nederlandstalige cd-rom voor Windows en Macintosh, Fl. 19,95) Demoversie op de site van Ravensburger: www.ravensburger.de/moving-puzzle

Tetris in Delft: etv.et.tudelft.nl/ commissies/lustrum/stunt.html

Variaties op het bekende behendigheidsspel Tetris bestaan in alle soorten en maten. Sinds het spel, waarbij blokjes die naar beneden vallen in elkaar geschoven moeten worden, midden jaren tachtig door de Russische wiskundige Alexi Pajitnov werd bedacht voor de pc, zijn er talloze varianten ontwikkeld. Voor de Macintosh, speelhallen, Atari en Nintendo-spelcomputers en cd-roms. Nintendo heeft meer dan 30 miljoen exemplaren van het spel verkocht en bracht onlangs een driedimensionale versie op de markt. Volgens Joystick Nation van J. C. Herz is Tetris het meest verslavende spel ter wereld.

Studenten aan de Technische Universiteit Delft deden een paar jaar geleden een recordpoging Tetris voor het Guinness Book of Records. Het ging er niet om hoe lang ze het volhielden, het formaat van de puzzelstenen was doorslaggevend. Via het Internet konden gebruikers van over de hele wereld zo'n driehonderd lampen, verdeeld over 15 verdiepingen van een universiteitsgebouw, aansturen. Er ontstond een enorm verlicht speelveld van 60 bij 45 meter. Het resultaat was het grootste spelletje Tetris ter wereld.

Een nieuwe variant van Tetris, Moving puzzle, werd onlangs op de multimediabeurs Milia in Cannes bekroond met de Milia d'Or 1998 in de categorie hobby's. Het oordeel van de jury was unaniem. “We zouden Moving puzzle meteen gekocht hebben in de winkel”, verklaarde juryvoorzitter Douglas Adams, de auteur van het bekende sciencefictionboek The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy.

Moving puzzle is een serie van zes cd-roms van Ravensburger met videoclips over dieren, vliegtuigen of skaten die in stukjes zijn geknipt en door elkaar bewegen. De speler moet uit de losse stukjes zo snel mogelijk weer een filmpje samenstellen. En dat valt niet mee. De enkele partjes zijn namelijk ook kleine videootjes. Alles beweegt razendsnel door elkaar. Zelfs het beginnersniveau met zo weinig mogelijk stukjes vergt enige oefening.

Elke clip kan op drie niveaus gespeeld worden. In het eerste niveau zijn de stukjes alleen maar door elkaar gehusseld. Met de muis moeten ze weer in de goede volgorde gebracht worden. In het tweede niveau zijn ze niet alleen door elkaar geschud, maar ook omgedraaid. Omdraaien vergt een extra muisbeweging die tijd kost. Niveau drie is bijna onmogelijk moeilijk.

Behalve verwisselde en gedraaide stukjes zijn er nu ook gespiegelde. Elke puzzel kan in 12, 20 of 30 deeltjes gespeeld worden. In totaal zijn er negentig variaties.

Het oefenen slaat al snel om in een lichte verslaving. Wie een aantal levels uitspeelt, krijgt een code waarmee op de website van Ravensburger kan worden deelgenomen aan competitie. Via e-mail worden de spelers op de hoogte gehouden van hun plaats op de ranglijst.

Moving puzzle is een leuk spel dat zowel op de pc als de Macintosh gespeeld kan worden. Op de website van Ravensburger kan een gratis demoversie gedownload worden. Drie van de zes Duitse cd-roms zijn in het Nederlands vertaald. De introductie, waar de speler de enigszins ongebruikelijke muisbewegingen om de blokjes om te draaien leert, is mooi en duidelijk vormgegeven. De schijven doen het ook op de wat oudere modellen pc's en Macs.

Helaas is er geen versie voor Windows NT, wat steeds meer bedrijven als besturingssysteem gebruiken. Op het werk moet men zich dus tot de oudere varianten van Tetris beperken.