Happy hour 'link' na middernacht

Happy hours of piekuurtjes - pils voor half geld - leiden volgens het kabinet tot agressie door jongeren. Aan de toog in Tilburg.

TILBURG, 27 FEBR. Het alcohol van de carnavalspilsjes is nog maar net uit het bloed verdwenen of daags na Aswoensdag bruist het Tilburgse kroegleven alweer. Bier voor één gulden tijdens de zogenoemde 'happy hours' trekt de studenten naar de cafés. “Maar er wordt in die uren nauwelijks meer gedronken. Studenten verbrassen toch wel al hun geld”, zegt kastelein Cynthia Haring van Café Jack's. Voor fris en sterke drank rekent ze de normale prijs, omdat het anders niets oplevert, zegt Haring.

Minister Sorgdrager van Justitie wil de goedkope drinkgelagen afschaffen omdat die agressie in de hand zouden werken. De minister presenteerde gisteren aan de Tweede Kamer een serie maatregelen die het straatgeweld moet beteugelen. Het CDA en de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 zien weinig in een verbod op happy hours in de horeca.

Volgens de PvdA is het beter als lokale autoriteiten afspraken maken met de horeca en andere betrokkenen bij het uitgaansleven om overlast de kop in te drukken. De meeste Tilburgse horecagelegenheden sloten begin december al zo'n convenant met gemeente, politie en justitie. Het voorstel om de happy hours aan banden te leggen, haalde het niet.

De gemeente Tilburg ziet graag dat de happy hours overal op hetzelfde tijdstip beginnen om te voorkomen dat stappers zich via een uitgekiende route voor weinig geld laten vollopen. De kroegentocht kan in Tilburg om 21.00 uur beginnen en het laatste piekuurtje duurt tot drie uur 's nachts. Café Jacks had tot oktober vorig jaar zelfs een hele piekavond van tien tot drie uur. “Maar dat leverde alleen maar trammelant op. Aan het eind van de avond konden we een doos kapotte glazen weggooien”, zegt kastelein Haring. Beschonken klanten lieten hun glazen regelmatig op de vloer van het café kapot vallen.

Nu begint het 'piekuur' donderdags om 22.00 uur en klokslag twaalf geldt weer de normale bierprijs van twee gulden. Het eerste uur is er nog voldoende plek aan de vierkante bar voor alle gasten, maar om elf uur stroomt de kroeg vol. Veel buitenlandse studenten, die tijdelijk studeren aan de Katholieke Universiteit Brabant, komen voor het goedkope bier. Australiër Christopher Reynolds (22) zou het “a shame” vinden, als er niet langer happy hours zouden zijn.

In Eindhoven hebben kroegbazen aan het Stratumseind begin deze maand al op eigen initiatief het happy hour afgeschaft. Ook Haring in Tilburg overweegt binnenkort te stoppen met de piekuren. “Onze oudere vaste klanten blijven op donderdagavond weg, omdat ze dan niet aan de bar kunnen zitten”, zegt ze.

Happy hours vóór middernacht zijn volgens Haring niet de bron van het straatgeweld. “Maar als je tegen sluitingstijd nog met een piekuur begint, wordt het wel link.” De kastelein houdt bovendien in de gaten dat haar klanten niet met glazen naar buiten gaan. Regelmatig gaat ze naar buiten om voor woonhuizen gestalde fietsen te verzetten. Volgens een woordvoerder van de politie hebben zich gisteravond in de Tilburgse binnenstad geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.

Vlak voor twaalven treedt er een zichtbare tempoversnelling op in de bierconsumptie. Het barpersoneel heeft geen tijd meer voor een praatje. Volgens caféganger Gordon Lokenberg (25) uit het Brabantse Made haalt een verbod op happy hours niets uit. “De jongeren zijn vindingrijk genoeg om zich te laten vollopen. Ze gaan gewoon eerst thuis een krat leegdrinken”, denkt de zesdejaars economiestudent aan de Hogeschool Holland in Diemen.