Grote Twentse bende opgerold

HENGELO, 27 FEBR. De politie in Twente heeft achttien mensen aangehouden die ze verdenkt van tientallen misdrijven. Negen personen zitten nog in voorarrest.

Tussen september 1997 en januari dit jaar zou de bende in Hengelo en Oldenzaal verantwoordelijk zijn voor 45 woninginbraken. Dertig keer zou ze hebben ingebroken in sportkantines, bedrijven en horecagelegenheden. De verdachten komen uit Twente en Delft. De buit bestond onder meer uit audioapparatuur, geld en sieraden. Het geld ging op aan uitgaan en gokken. De totale schade en waarde van de buitgemaakte goederen bedraagt vele honderdduizenden guldens. (ANP)

De plicht tot deugdzaamheid maakt van twee ethische stijlen een explosieve mix die uiteindelijk op een soort sociaal-totalitarisme dreigt uit te lopen waarin het meest private wordt beoordeeld met de maatstaven van het meest publieke. Die tendens is, zoals Tocqueville in de vorige eeuw al constateerde, aan de Amerikaanse moraal van oudsher niet vreemd - precies daarin schuilt haar protestantse inslag -, maar ze wordt in de politiek tot op het scherpst van de snede gevoerd. Het is de vraag of op den duur nog veel mensen onder die eisen zouden willen leven, laat staan of ze het zouden overleven. Of, met andere woorden, onder een dergelijke hemel een politiek leven nog wel mogelijk is.