Gewonde na bankoverval; Schietpartij in centrum Den Helder

DEN HELDER, 27 FEBR. Drie bankovervallers hebben vanmorgen tijdens een achtervolging door de politie urenlang voor grote onrust gezorgd in het centrum van Den Helder.

Het drietal heeft tijdens zijn vlucht een aantal keren op politiewagens geschoten en daarbij een voorbijgangster geraakt. Zij is met een beenwond opgenomen in het Gemini-ziekenhuis in Den Helder. De overvallers waren tegen het middaguur nog niet gevonden.

Drie met bivakmutsen uitgedoste mannen overvielen vanmorgen tegen acht uur een filiaal van de Rabo-bank in 't Zand, ruim tien kilometer onder Den Helder. Ze hadden het personeel opgewacht dat onder bedreiging van vuurwapens gedwongen werd een grote som geld af te geven. Volgens een woordvoerder van de politie is het trio van Zuid-Europese afkomst.

Vervolgens reden de overvallers in een tamelijk opvallende vluchtauto van het type Ford Ka via de N 9 naar Den Helder. De achterruit van deze auto was verwijderd. Tijdens de rit beschoten ze een achtervolgende politiewagen. Niemand raakte daarbij gewond. Uit voorzorg is wel het treinverkeer tussen Anna Paulowna en Den Helder enige uren stilgelegd. In de marinestad was inmiddels groot alarm geslagen en de politie stelde zich op bij de verschillende invalswegen. Tegelijk werden twee politiehelikopters ingezet. In het centrum van Den Helder reden de overvallers zich klem in een doodlopende straat. Twee surveillance-auto's en een motoragent reden er direct achter aan. Toen de overvallers de situatie onderkenden, keerden ze hun autootje en beschoten de agenten. Volgens een ooggetuige die in de buurt aan het werk was, heeft de politie teruggeschoten. Hij telde zes à zeven schoten. Bij deze schietpartij werd een toevallig passerende vrouw in het been geraakt. “Die kan dus heel goed zijn geraakt door een politiekogel”, aldus deze ooggetuige.

Omwonenden die naar de politieradio hadden geluisterd, meldden zich al vrij snel om aan de klopjacht deel te nemen. Zij werden door de politie weggestuurd. De vluchtauto werd korte tijd later leeg aangetroffen in het centrum. De overvallers verspreidden zich aanvankelijk in de straten rond het Julianaplein, maar aan het eind van de morgen werd gemeld dat ze zich weer hadden verzameld. Eerst werd een groot deel van het centrum afgezet. “Het gedeelte dat we afblokken wordt steeds kleiner”, deelde een woordvoerder van de politie mee. Bij de zoekactie zijn dertig agenten ingezet, terwijl op het politiebureau een arrestatieteam paraat was.