Eerste arrestatie schietpartij metro

ROTTERDAM, 27 FEBR. Op basis van getuigenverklaringen heeft de politie van Rotterdam gisteren in een woning in Den Haag een verdachte aangehouden van een schietpartij in de Rotterdamse metro.

Het gaat om een 24-jarige man uit Spijkenisse. De man wordt gehoord maar heeft nog geen verklaring afgelegd. De schietpartij had plaats op vrijdag 13 februari. Twee mannen begonnen in de metro op elkaar te schieten. Drie passagiers raakten gewond. Toen de metro stopte op station Maashaven, verlieten de twee nog steeds schietend het voertuig. Op het perron raakte nog iemand gewond en buiten het station werd een vijfde persoon neergeschoten. (ANP)

Het is Judith Shklar geweest die - opmerkelijk genoeg juist in Amerika - een lans heeft gebroken voor de deugd van de hypocrisie, naast die van de nogal overschatte oprechtheid. Het verzwijgen van wat men denkt, de leugen om bestwil, het eufemisme en de niet geheel gemeende streling van andermans ijdelheid maken het leven gewoonlijk draaglijker dan eerlijkheid die geen duimbreed wijken wil. Die kunst van het veinzen, de beleefdheid, wordt door Comte-Sponville ten onrechte tot een opstapje naar de deugd of, bij kinderen die echte deugdzaamheid nog moeten leren, tot een pedagogisch middel gemaakt. Want echte deugdzaamheid, schrijft hij, is er slechts als ze authentiek is, dat wil zeggen: geworteld in het hart.