Drie soldaten Israel gedood in Z-Libanon

TEL AVIV, 27 FEBR. Drie Israelische soldaten zijn gisteren bij een beschieting door Hezbollah in hun positie in Zuid-Libanon gedood. Twee soldaten werden ernstig gewond. Volgens militaire kringen sloeg een mortiergranaat van 120 mm in de stelling in de westelijke sector in de door Israel afgekondigde veiligheidszone.

Deze stelling komt regelmatig onder vuur van de moslim-fundamentalistische Libanese beweging Hezbollah te liggen. Vorige maand werd ook een soldaat door een voltreffer in de stelling gedood. Volgens de Israelische legerwoordvoerder werden gisteren twee strijders van Hezbollah in Zuid-Libanon tijdens een treffen met een speciale Israelische commando-eenheid gedood.

Hezbollah lanceerde gisteren volgens Israelische militaire kringen over de gehele lengte van het front met Israel in Zuid-Libanon zware mortieraanvallen. Vaak worden dergelijke beschietingen gevolgd door pogingen van strijders van Hezbollah om een Israelische stelling te veroveren.

Militaire kringen in Tel Aviv zeiden deze week dat Israel een nieuwe strijdmethode heeft ontwikkeld zodat op grotere afstand met betrekkelijk grote nauwkeurigheid het vuur op Hezbollah-strijders kan worden geopend en slachtoffers onder de burgerbevolking kunnen worden voorkomen. Helikopters en vliegtuigen spelen een belangrijke rol in deze nieuwe strategie. Volgens militaire kringen heeft dit geleid tot een vermindering van het aantal botsingen in de veiligheidszone tussen Israelische eenheden en strijders van Hezbollah. Hezbollah bestookt nu volgens Israelische militaire kringen Israelische stellingen van grotere afstand, zoals gisteren gebeurde.

Generaal-majoor Amiram Levine, de huidige commandant van Noord-Israel, maakt volgens de Israelische media serieuze kansen door premier Benjamin Netanyahu te worden aangewezen als de nieuwe chef van de inlichtingendienst Mossad. Deze week legde Danny Yatom deze functie neer wegens onthullingen over mislukte acties van de Mossad, onder andere in Jordanië en deze week in Zwitserland. Netanyahu diende onder Levine in een speciale militaire eenheid.