'Destabilisatieplan CIA'; V-raad blijft verdeeld over resolutie Irak

NEW YORK/ BAGDAD, 27 FEBR. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren nog geen overeenstemming bereikt over een resolutie waarin Irak voor de “ernstigste gevolgen” wordt gewaarschuwd als het inbreuk zou maken op het maandag in Bagdad getekende akkoord met de secretaris-generaal van de VN over wapeninspecties.

De Britse VN-ambassadeur, John Weston, zei gisteren te hopen dat de resolutie vanavond nog in stemming kan worden gebracht, zodat de inspectie van de omstreden 'presidentiële plaatsen' in Irak snel kan beginnen. Maar diplomaten in New York meenden dat het wel dinsdag zal worden: zij wezen erop dat secretaris-generaal Kofi Annan een voor volgende week afgesproken bezoek aan Washington heeft uitgesteld om de consultaties te volgen over de resolutie, die het door hem in Bagdad bereikte akkoord moet bevestigen.

Frankrijk lijkt inmiddels in te stemmen met de desbetreffende Amerikaans-Britse ontwerpresolutie. Maar Rusland en China aarzelen nog. Deze landen willen zekerheid dat een Iraakse schending van het akkoord niet automatisch leidt tot een Amerikaanse militaire actie. De laatste versie van de tekst laat de aard van de “gevolgen” ongenoemd. Een dergelijke resolutie zou echter hoe dan ook de Amerikanen en de met hen verbonden Britten meer juridische basis verschaffen voor een militaire afstraffing. Volgens diplomaten zou een belangrijke schending van het akkoord, waarin Irak opnieuw belooft de wapeninspecteurs van de VN overal onbelemmerd toegang te verlenen, in dat geval een direct affront voor de hele VN zijn. De VS en Groot-Brittannië handhaven vooralsnog een aanzienlijke strijdmacht in het Golfgebied. Volgens de New York Times werkt de Centrale Inlichtingendienst (CIA) aan een nieuw plan om het bewind van de Iraakse president Saddam Hussein te destabiliseren. Het project, dat veel steun heeft in het Amerikaanse Congres, ontmoet echter scepsis in hoge regeringskringen. De entourage van president Clinton zou van mening zijn dat het nieuwe plan niet meer kans op slagen heeft dan de vier voorgaande. Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright wees er eerder deze week bij voorbeeld op dat de Iraakse oppositie zeer verdeeld is.

Het nieuwe plan zou eruit bestaan Koerdische en shi'itische agenten te werven die belangrijke installaties, zoals elektriciteitscentrales zouden moeten saboteren. Daarnaast zou de politieke druk op Bagdad moeten worden versterkt via propaganda-uitzendingen van een 'radio Vrij Irak'. In het Congres leeft ook het idee een Iraakse regering in ballingschap te steunen. (Reuters, AFP, AP)