De boze theepot

De bagage van de Boze Theepot stond klaar in de gang. 'Het Kreta-avontuur kan wat mij betreft een aanvang nemen, beste Samovar. Maar eerst ga ik nog even afscheid nemen van m'n vrienden.' Een kwartiertje later trof hij Buurman Koffiekan en Afgebrande Lucifer in ijssalon Mario. 'Wat zie jij er toeristisch uit met je witte pet,' lachte Buurman Koffiekan.

'Ga je met vakantie?' 'Ik ga naar Kreta,' antwoordde de Boze Theepot.

'Naar Kreta?!' riep Buurman Koffiekan geschrokken. 'Ben jij niet goed snik? Weet jij niet waar Afgebrande Lucifer die zwarte kop heeft opgelopen?' 'Op Kreta zeker,' zei de Boze Theepot geïrriteerd. 'Inderdaad,' mengde Afgebrande Lucifer zich in het gesprek. 'Ik ben daar aangevallen door een bende vuurvliegjes. Het stikt daar van de rovers en piraten, je bent je leven niet zeker. Niet naar Kreta, Boze Theepot!'

Anderen zijn minder pessimistisch, zoals de gepensioneerde leraar Hindi en Engels, Anil Battacharya, in Rajgir in het turbulente Bihar. “India gaat door een gewelddadige fase. De jonge generatie is Gandhiji vergeten. Er komt een tijd dat de bevolking inziet dat Gandhi's ideeën eeuwig zijn en niet ouderwets. Men zal beseffen dat geweld niet de oplossing zijn.”