Clinton: geen nieuwe belasting op handel Internet

SAN FRANCISCO, 27 FEBR. De Amerikaanse President Clinton wil geen nieuwe belastingen invoeren op transacties via Internet. “De voortgang van de meest veelbelovende economische ontwikkeling sinds jaren moet niet gehinderd worden door oneerlijke belastingregels”, zei Clinton op een bijeenkomst van de Amerikaanse high-tech industrie.

Clinton schaart zich achter de Tax Freedom Act, een controversieel wetsvoorstel, waarover het Amerikaanse Congres later deze maand stemt. De intensieve lobby van de industrie en staten als Californië en Washington boeken hiermee een overwinning. Een aantal kleinere staten dat van commerciële initiatieven op het Internet wilde profiteren, door belasting te heffen op detailhandel via het World Wide Web, loopt hierdoor geraamde inkomsten mis. Het Witte Huis heeft gezegd dat plaatselijke overheden de huidige belastingen op Internettransacties kunnen blijven heffen, zolang ze niet discriminerend zijn ten opzichte van normale transacties. Clinton: “Om er zeker van te zijn dat electronische handel ook buiten Amerika kan floreren, heb ik Minister van Financiën Rubin gevraagd om met onze handelspartners te werken aan het uitbannen van belastingmaatregelen die de electronische handel discrimeren.” (Reuters)