Bouterse zit olympisch comité voor

ROTTERDAM, 27 FEBR. De Surinaamse oud-legerleider en adviseur van staat Desi Bouterse is afgelopen nacht gekozen tot voorzitter van het nationale olympisch comité van zijn land. Bouterse kreeg de meeste stemmen bij de verkiezingen, waaraan vooraanstaande leden van de nationale sportbonden deelnamen.

Tot de kiesgerechtigden behoorde Patricia de Leon, de levensgezellin van president (en weduwnaar) L. Wijdenbosch. De Leon is een bekend ex-volleybalster en voorzitter van de Surinaamse volleybalbond.

Na zijn verkiezing zei Bouterse dat hij “de strijd met de bobo's zal aanbinden”. De verkiezing van Bouterse is slecht gevallen bij de FIFA, de wereldvoetbalbond. De Surinamer André Kamperveen was in 1982 lid van het bestuur van de FIFA, toen hij bij de decembermoorden onder leiding van Bouterse om het leven kwam. De wereldvoetbalbond boycotte Suriname daarna enige jaren lang.

Staatssecretaris E. Terpstra ziet geen enkele reden het omstreden IOC-lidmaatschap van kroonprins Willem-Alexander ongedaan te maken. Fractievoorzitter P. Rosenmöller (GroenLinks) heeft daarop aangedrongen. Terpstra wijst de kritiek van Rosenmöller van de hand.