Beursnotering voor fabrikant AXA-fietsslot

ROTTERDAM, 27 FEBR. Het bedrijf AXA Stenman, fabrikant van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires, wil binnen twee maanden een introductie op de Amsterdamse effectenbeurs. “Nu gaan we het wel doorzetten”, aldus algemeen directeur C. Oosterhoorn.

Het bedrijf, vooral bekend van de AXA-fietssloten, zette in december zijn aspiraties in de ijskast wegens het slechte beursklimaat van de laatste maanden in 1997. “Er waren toen niet zoveel beleggers in de markt”, verduidelijkt Oosterhoorn de beslissing.

De beursgang moet versnelde groei mogelijk maken. In 1996 begon AXA in Polen al met een joint venture, AXA Mag, die werk biedt aan veertig mensen. Een andere reden voor een gang naar het Damrak is om met een aandelenoptieplan de directieleden en het middenmanagement aan zich te binden. Oosterhoorn: “Voor het personeel hebben we niet zo'n programma, maar ze krijgen wel een voorkeursbehandeling bij de toewijzing van aandelen”.

AXA behaalde in 1997 een nettowinst van 8,1 miljoen gulden, 44 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met bijna 17 miljoen gulden tot 85,2 miljoen.

Zakenbank MeesPierson begeleidt de beursgang. (ANP)