Bedrijfsresultaat fors hoger; Snelle groei omzet en winst van Getronics

AMSTERDAM, 27 FEBR. De groei van Getronics is in het afgelopen jaar verder toegenomen. Het bedrijf zag de omzet in 1997 groeien met 26 procent tot bijna 2,8 miljard gulden. Volgens Getronicstopman A. Risseeuw is de snelle groei vooral gerealiseerd met bestaande activiteiten. De koers steeg vanochtend met acht dubbeltjes naar 82,40 gulden.

Getronics nam in september van het afgelopen jaar de Noorse branchegenoot Ark over, waardoor de omzet in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar sterk toenam. Afgezien van deze overname groeide Getronics nog altijd met 21,4 procent. “De groei van onze eigen bedrijfsactiviteiten is de groei die wij het meest op prijs stellen.”, aldus Risseeuw. De groei van Getronics overtreft die van de markt. Getronics schat de groei van de markten waarop het bedrijf actief is over het afgelopen jaar op negen procent. Voor het komende jaar wordt een groei verwacht van 11 procent. Het bedrijf is in de tweede helft van het afgelopen jaar veel sneller gegroeid dan in de eerste zes maanden.

Getronics, dat vorig jaar tevergeefs probeerde branchegenoot Roccade over te nemen van de overheid, hield ook de winstgevendheid op niveau. De operationele marge (het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) nam in het afgelopen jaar toe van 8,2 naar 8,5 procent. De nettowinst steeg aanzienlijk met 36,8 procent tot 180 miljoen gulden. De boekwinst die Getronics behaalde op de verkoop van zijn belang in Internetaanbieder Videotex aan Koninklijke PTT Nederland droeg daaraan bij.

In de toekomst wil Getronics meer buitenlandse overnames doen in de Scandinavische landen, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje. “Internationaal groeien is tegenwoordig gemakkelijker dan in het verleden”, aldus Risseeuw vanmorgen. Volgens hem willen veel bedrijven dat hun automatiseerder hen ook in het buitenland kan bedienen. “Middelgrote ondernemingen in het buitenland voelen dus dezelfde druk als wij om over de grens te gaan”, zegt Risseeuw. “Dergelijke ondernemingen zullen geneigd zijn zich bij ons aan te sluiten.”

Het bedijfsresultaat van Getronics nam in 1997 toe met 30,4 procent naar 236 miljoen gulden. De winst per aandeel groeide met 35 procent naar 2,05 gulden en het aantal medewerkers met 16 procent naar 8.085. Daarvan werken er ruim 6000 in Nederland. Risseeuw verwacht dat in het jaar 2000 vijftig tot zestig procent van de omzet van Getronics uit het buitenland komt.

Danzij de overname van het Noorse Ark (88 procent van de aandelen) bezet Getronics naar eigen zeggen een top-drie positie op de automatiseringsmarkt van Noorwegen en Denemarken. Het concern opereert in deze landen onder de naam Cinet. De goodwill die werd betaald bij de overname van Ark werd ten laste gebracht van het groepsvermogen van Getronics. Dit groepsvermogen daalde als gevolg hiervan van 260 naar 254 miljoen gulden. De riante kaspositie nam af van 357 miljoen gulden eind 1996 naar 156 miljoen eind vorig jaar.