100 miljoen voor Smit

ROTTERDAM, 27 FBER. Rederij Smit Internationale heeft 100 miljoen bruto verdiend aan de verkoop van Seacor-aandelen aan Seacor zelf. Het geld gebruikt het Rotterdamse bedrijf onder meer voor de bouw van nieuwe schepen. Smit bezat sinds 1996 aandelen Seacor na de verkoop van bevoorradingsdochter Smit Lloyd aan het Amerikaanse bedrijf.

Dat aandelenpakket hebben de Amerikanen nu teruggekocht. Daarnaast betaalde het Amerikaanse bedrijf vervroegd een bonusbedrag in de vorm van contant geld en obligaties. Tijdens de overname in 1996 werd afgesproken dat de Amerikanen de Rotterdammers pas in 1999 miljoenen dollars zouden betalen onder de voorwaarde dat de overgenomen vloot winstgevend zou draaien. Die afspraak is volgens Smit Internationale vijftien maanden naar voren geschoven.

Smit verkocht zijn bevoorradingsvloot in 1996 aan Seacor, de op een na grootste bevoorrader van offshore-platforms. De Rotterdamse firma had geen zin om honderden miljoenen guldens op te hoesten voor de modernisering van verouderde schepen. Liever stak het concern het geld in de kernactiviteiten zoals berging, maritieme aannemerij en sleepdiensten. Inmiddels zijn er in Singapore - waar Smit een grote vestiging heeft - zes boten besteld. (ANP)

Misschien maakt de beeldende kunst wel alleen maar fouten.