Zwitserland ontdekt afluisteroperatie Mossad

TEL AVIV/BERN, 26 FEBR. De Zwitserse autoriteiten hebben een “spionage-operatie” van de Mossad, de Israelische geheime dienst, in Bern ontdekt. Dat heeft de Zwitserse federale procureur-generaal, Carla del Ponte, vanmorgen bekendgemaakt. Vijf Mossad-agenten werden door de Zwitserse politie gearresteerd van wie er vier onmiddellijk werden vrijgelaten. Tegen de vier loopt inmiddels alsnog een arrestatiebevel.

De mislukte Mossad-operatie had vorige week in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Mossad-agenten werden toen op heterdaad betrapt bij het plaatsen van afluisterapparatuur in de kelder van een woning in Bern. Volgens de Israelische media was de moslim-extremistische Hezbollah-beweging het doelwit van deze Israelische operatie. Carla del Ponte sprak vanmorgen eerdere berichten in de media tegen dat de actie tegen Iraanse diplomaten was gericht.

De Zwitserse regering heeft de Israelische ambassadeur in Bern ontboden om officieel te protesteren tegen de spionage. “Dit incident is onaanvaardbaar en doet de betrekkingen tussen bevriende landen bekoelen”, aldus een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is onduidelijk waar de gearresteerde Mossad-agent zich inmiddels bevindt. Volgens een aantal Israelische media wendde hij een hartaanval voor tijdens zijn arrestatie, waarop de Zwitserse politie hem naar een ziekenhuis overbracht. De Israelische premier, Netanyahu, bevestigde de arrestatie vanmorgen. “We werken aan de zaak via de ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar heb ik verder niets aan toe te voegen.”

De affaire in Zwitserland is een nieuwe tegenslag voor de Mossad. Dinsdag trad Danny Yatom af als hoofd van de dienst. Officieel was dat wegens de mislukte moordaanslag, op 25 september, op een leider van de moslim-fundamentalische Hamas in Amman, maar de Israelische media speculeerden toen direct al over de mislukking van nog weer een operatie.