Zuid-Afrika nu tegen Egypte; Heldenrol voor Ajacied Benni bij Africa Cup

ROTTERDAM, 26 FEBR. Benedict McCarthy groeit uit tot de voetbalheld van het toernooi om de Africa Cup. De 20-jarige Ajacied maakte gisteravond twee treffers in de halve finale tegen Congo. Hij heeft inmiddels zeven keer gescoord in het landentoernooi. Dankzij 'Benni' won titelhouder Zuid-Afrika met 2-1 van Congo, dat zich pas na verlenging gewonnen gaf. Egypte is zondag de andere finalist. De Noord-Afrikanen wonnen met 2-0 van gastland Burkina Faso.

Zuid-Afrika had de zwaarbevochten overwinning op Congo te danken aan de schotvaardigheid van Benni. De favoriet voor de eindzege had aanvankelijk een veldoverwicht, maar in de loop van de eerste helft trok Congo het initiatief naar zich toe. In het begin van de tweede helft zorgde invaller Keve Bembuana bij zijn eerste balcontact voor een 1-0 voorsprong voor Congo.

In de resterende speeltijd kreeg Zuid-Afrika een paar goede mogelijkheden. Benni maakte de gelijkmaker en verdubbelde zijn productie aan het eind van de verlening. Zuid-Afrika mist in de eindstrijd de basispelers David Nyathi en Lucas Radebe. Zij kregen tegen Congo een tweede gele kaart en zijn voor de finale geschorst.

Bij Egypte is zondag alle hoop gevestigd op de nationale topscorer Hossam Hassan. Hij maakte beide treffers tegen Burkina Faso, dat na een paar verrassende overwinningen niet langer profiteerde van het thuisvoordeel. Net als Benni heeft Hassan inmiddels zeven keer gescoord voor de Africa Cup. Hassan kan zijn land aan de derde Afrikaanse titel helpen. Egypte zegevierde eerder in 1957 en 1959.

Benni toonde tegen Congo zijn neusje voor doelpunten. De kleine, behendige midvoor heeft weinig ruimte nodig om doeltreffend uit te halen. Vorig voorjaar maakte hij in een oefenduel tegen het Nederlands elftal zijn debuut voor de Zuid-Afrikaanse ploeg. Tijdens het toernooi om de Africa Cup maakte hij vooral indruk in het groepsduel tegen Namibië. Hij maakte in een tijdsbestek van dertien minuten vier treffers.

Een maand voor zijn interlanddebuut tegen Oranje maakte Benni als stagiair veel indruk bij Ajax. De technische leiding van de Amsterdamse club is enthousiast over zijn voetbalkwaliteiten, maar Benni heeft dit seizoen weinig speelminuten gekregen. Toch scoorde hij al vier keer voor zijn nieuwe werkgever. Hij moet in de spits concurreren met Arveladze en Sibon. Volgens trainer Morten Olsen ontbreekt het Benni nog aan tactisch inzicht, maar hersteltrainer Bobby Haarms is positief. “Dat joch vreet voetbal. Dat zie je alleen bij de hele groten.”

Volgens de Zuid-Afrikaanse bondscoach Jomo Sono is Benni een ster in wording. “Toen ik hem selecteerde, wist ik dat hij een hele grote zou worden.” Sono geeft toe dat de heldenrol tijdens het toernooi om de Africa Cup niet voorzien was. “Dit succes komt eerder dan verwacht. Ik hoop maar dat hij in de finale ook op scherp staat”, zegt de bondscoach.