'Wij willen ook nog boer worden'

Op verscheidene plaatsen in het land waren er vandaag 'publieksvriendelijke' acties en manifestaties van varkensboeren tegen de herstructureringswet waarover de Eerste Kamer nog een oordeel moet geven. Verslag uit het Brabantse.

SINT-MICHIELSGESTEL, 26 FEBR. “Als de problemen bij een boer boven tafel komen dan is de nood zeer hoog gestegen”. Dat zei vanmorgen op het bordes van het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel varkensboerin Jolanda van Alebeek. Ze demonstreerde samen met nog enige tientallen collega's tegen de herstructureringswet van minister Van Aartsen van landbouw. De actie in Sint-Michielsgestel was een van de acties die varkensboeren vandaag op verschillende plaatsen in Nederland hielden.

Op het bordes van het gemeentehuis stonden kinderen van varkensboeren met een spandoek met de tekst “Wij willen ook nog boer worden”. Een van de varkensboeren zei dat er uitdrukkelijk is gekozen voor deze vorm van publieksvriendelijke acties om de consument niet tegen de haren in te strijken. Hij erkende dat daardoor de kracht van de actie goeddeels was verdwenen, maar, zei hij, “als ge helemaal niks doet doede niks, je moet alert blijven op de maatregelen die men voor onze bedrijfstak in Den Haag allemaal uitbroedt.”

De varkensboeren stonden in de motregen als makke lammeren achter een rood-wit plastic afzetkoord. De loco-burgemeester, een CDA'er, nam petities aan en beloofde ze door te geven aan Den Haag. Hij suggereerde dat hij via de in Sint-Michielsgestel wonende CDA-senator Braks, die vroeger minister van landbouw was, nog enige invloed probeerde uit te oefenen op leden van de Eerste Kamer. In de senaat moet de herstructureringswet nog worden behandeld.

Boerin Van Alebeek vroeg zich af of verder boeren nog wel mogelijk zal zijn. “Het leven van een agrariër gaat vandaag de dag niet over rozen. De pest veroorzaakte al flinke spanning in vele gezinnen en nu komt daar die herstructureringswet nog overheen.” Is het niet beter, vroeg zij zich af, “om in het dorp in een rijtjeshuis te gaan wonen zodat het mannetje werkt van 8 tot 5 en dat vijf dagen per week in plaats van zeven dagen zoals wij nu doen?”

Een andere varkensboer uit Sint-Michielsgestel, P. van der Meijden, rekende voor dat de korting van eerst 10 procent en later nog eens van 15 procent, die in de door de Tweede Kamer al aangenomen varkenswet is voorzien, hem ongeveer 500.000 gulden aan extra investeringen gaat kosten. “Wij willen best wel dat er dingen in onze sector veranderen, maar als het op deze manier zal gaan verdwijnt de dynamiek”, aldus deze varkensboer. Hij wees er op dat ten aanzien van de het milieu en het dierenwelzijn terecht offers worden gevraagd maar hij stelde daar tegenover daar hij daardoor niet meer in staat zou zijn om in de duurzaamheid in de bedrijfsvoering te investeren.

Gisteravond al werden bij het bronzen varkensmonument voor het provinciehuis in Den Bosch bloemen gelegd en fakkels gebrand door de actiegroep “Generieke korting zinloos”. Dezelfde actiegroep zou vandaag de twee biggetjes die een paar weken geleden uit protest tegen de herstructureringswet van het monument werden afgezaagd terugbezorgen. Een actievoerder in Sint-Michielsgestel: “De twee biggetjes liggen nu nog ergens warm binnen en dichterbij dan u misschien zou denken.”