VS werken aan snelle resolutie Irak

WASHINGTON/ BAGDAD, 26 FEBR. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië werken aan een resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin het akkoord van de secretaris-generaal met Irak wordt bevestigd en tegelijk de consequenties van een Iraakse schending worden onderstreept. De resolutie zou nog deze week moeten worden aanvaard.

De secretaris-generaal, Kofi Annan, heeft intussen volgens diplomaten in New York de Sri-Lankese diplomaat Jayantha Dhanapala aangewezen als leider van de nieuwe speciale groep die conform het nieuwe akkoord de acht 'presidentiële plaatsen' in Irak gaat inspecteren. Dhanapala is hoofd van het ontwapeningsbureau van de VN, en oud-ambassadeur van zijn land in Washington.

Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Washington garanties dat belangrijke bondgenoten militaire actie zullen steunen als de Iraakse president Saddam Hussein het akkoord met Annan schendt. Maar de verwachte resolutie zal geen expliciete verwijzing naar een onmiddellijke militaire reactie op een schending omvatten, aangezien drie permanente leden van de raad, Rusland, China en Frankrijk, tegen zijn.

Amerikaanse leiders stelden zich gisteren wat warmer op tegenover het door Annan bereikte akkoord. Dinsdag stelden zij nog vragen ten aanzien van “dubbelzinnigheden” in de tekst, maar gisteren zei onder anderen vice-president Al Gore “de noodzakelijke opheldering te krijgen”. Ook minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en haar woordvoerder toonden zich enthousiaster. “Dit is een win-winsituatie voor de Amerikaanse regering”, aldus de woordvoerder.

Maar de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Trent Lott, lanceerde tegelijk een vernietigende aanval op Kofi Annan, die zich volgens hem te inschikkelijk had getoond tegenover de Irakezen. Volgens hem heeft Annan “de geloofwaardigheid van de VN aanzienlijk geschaad door wat er uitziet als een speciale deal te sluiten met de meest flagrante schender van resoluties van de Verenigde Naties”. Lott zei dat het niet te laat was om het akkoord nog af te wijzen, als dat de doelmatigheid van UNSCOM, de ontwapeningscommissie van de VN voor Irak, zou ondermijnen. De senator die een artikel in de Washingtion Post citeerde, sprak wat dit betreft van “het begin van het uiteenvallen van het inspectieproces”.

Albright liet gisteren anderzijds blijken dat Washington het regime van Saddam Hussein vooralsnog wil toleren. Ze zei in het Congres dat het verjagen van de Iraakse leider heel wat meer Amerikaanse levens in gevaar brengt dan het “indammen van de nu van Saddam Hussein uitgaande dreiging”. Zij wees er voorts op dat de oppositie verdeeld is, “en het zou verkeerd zijn valse of niet vol te houden verwachtingen te creëren die zouden eindigen in bloedvergieten en de nederlaag”. (Reuters, AFP, AP)