Voorkeur; Theater

RITTER, DENE, VOSS Beroemd stuk van Thomas Bernhard in de regie van Aus Greidanus met een prachtig toneelbeeld van André Joosten dat fungeert als vierde acteur naast Sacha Bulthuis, Cançi Geraedts en Hubert Vermin. De titelpersonages zijn vernoemd naar werkelijke acteurs die de eerste enscenering, in Wenen, speelden. Hun spel is zowel fictie als werkelijkheid. T/m 28 febr, 4 t/m 8 mrt in het Appeltheater, Den Haag.

MOJO Snelle komedie van Jez Butterworth gesitueerd in een Londense dansclub. Een popster is de inzet van een obscuur mensenhandeltje. Vijf jongens proberen elk hun graantje mee te pikken en laten per ongeluk enig bloed vloeien. Koos Terpstra regisseert en Cees Geel, Rogier in 't Hout, Geert Lageveen, Frank Lammers en Leopold Witte spelen. 27, 28 febr Rotterdam, Nighttown; 3, 4 en 5 mrt Amsterdam, Theater Bellevue.

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 27 febr Den Bosch Theater a/d Parade, 28 febr Amersfoort De Flint, 3 t/m 5 mrt Amsterdam Stadsschouwburg.

KALM AAN EN RAP EEN BEETJE Herman Finkers over de onthaasting: een spervuur van droogkomische grappen waarin heel af en toe iets van ernst doorschemert. 27, 28 febr Etten-Leur De Nobelaer.

DE TRULLENHOEDSTER Charmante familievoorstelling van Opus One, over Ollie B. Bommel, Tom Poes en de verleidelijke trullenhoedster die half Rommeldam het hoofd op hol brengt. Zang, dans, muziek en een fleurige kostumering vertellen een sprookjesachtig verhaal. 27 febr Goor De Reggehof, 1 mrt Zupthen De Hanzehof, 4 mrt Uden Markant, 5 mrt Hoogezand 't Kielzog.

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK Will van Kralingen speelt de rol van haar leven in een drama over lafheid en moed, kleinheid en grootse overgave. Haar toneelpartner is Edwin de Vries; voor regie en bewerking van Ingmar Bergmans tekst zorgde Lodewijk de Boer. 27 febr Drachten De Lawei, 28 febr Leeuwarden De Harmonie, 3 mrt Almelo Theater Hotel Almelo, 4 mrt Den Bosch Theater a/d Parade, 5 mrt Groningen Schouwburg.

ONTKOPPELDE HITTE Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geoliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten. 27 febr Middelburg Stadsschouwburg, 3 mrt IJmuiden Stadsschouwburg, 5 mrt Baarn De Speeldoos.

EN VERDER 'T gelag: met de maskers uit een feestartikelenwinkel haalt poppenspeler Fred Delfgaauw herinneringen op aan een pijnlijk verleden. 27 febr Utrecht Stadsschouwburg, 3 mrt Vught De Speeldoos; Sop: rake persiflages en spitse observaties in het debuut van de cabaretière Sanne Wallis de Vries. 27 febr Doetinchem Amphion, 28 febr Dordrecht Kunstmin, 4 mrt Tilburg Schouwburg, 5 mrt Den Bosch Theater aan de Parade; Mannen van de wereld: verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 27, 28 febr Amsterdam Kleine Komedie, 4 mrt Amersfoort De Flint; Waar waren we gebleven: luchthartige rentree van Paul van Vliet met een nieuw typetje als hilarische voltreffer. 27, 28 febr Stadskanaal Geert Teis, 3 t/m 5 mrt Rotterdam Luxor; Erik Brey: enthousiast muzikaal entertainment in de eerste solo van de Purper-oprichter. 27 febr Heerde Dorpshuis, 5 mrt Meppel Ogterop; Best of five: vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 27 febr De Klinker Winschoten, 5 mrt Het Park Hoorn.