Voorkeur; Muziek

I. M. MORTON FELDMAN De in 1987 overleden Amerikaanse componist Morton Feldman werd door verschillende componisten herdacht met een In Memoriam. Het Ives Ensemble speelt er daarvan vier omdat zij het karakter van een gelegenheidswerk overstijgen: For Morty van Christian Wolff; Untitled (Movement for String Quartet) van Richard Ayres; Valise van Ivo van Emmerik en Franz & Morton Singing together in Harmony van Wolfgang von Schweinitz. 27 febr 20u15 Ruïnekerk Bergen; 5 mrt 20u30 De IJsbreker Amsterdam.

THE PLANETS VAN HOLST De orkestsuite The Planets van Gustav Holst (1874-1934) wordt de komende dagen door twee orkesten uitgevoerd. Op 1 mrt 15uur klinkt het werk in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, gespeeld door het Radio Symfonie Orkest olv Eri Klas, voorafgegaan door het Vioolconcert van Beethoven met Isabelle van Keulen als soliste. Het Koninklijk Concertgebouworkest, gedirigeerd door John Eliot Gardiner, laat The Planets voorafgaan door het Vioolconcert van Sibelius, gespeeld oor Viktoria Mullova. 4, 5, 6 mrt 20u15 en 8 mrt 14u15 Grote Zaal Concertgebouw Amsterdam.

MARIAVESPERS Cantus Cölln, Concerto Palatino en een aantal solisten geven olv Konrad Junghänel een uitvoering van de Mariavespers van Monteverdi. 2 mrt 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

SCHUMANN/BEETHOVEN Muziek van Robert Schumann (ouverture Genoveva), Clara Schumann (Pianoconcert op 7 met Suzanne Grützmann als soliste) en Beethoven (Zesde symfonie 'Pastorale') wordt gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Hartmut Haenchen. 7, 8, 10 mrt 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 6 mrt 20u15 Vredenburg Utrecht.

CAESAR Gitaarband uit de stal van het Excelsior-label dingt naar de kroon van Johan en Daryll-Ann. 28 febr De Hoogte, Enkhuizen, 8 mrt Paradiso, Amsterdam, 28 mrt Boilwerk, Sneek.

ECHO & THE BUNNYMEN Britse new wave-helden zijn terug van weggeweest. 28 febr Paradiso, Amsterdam.

GARY BARLOW De George Michael van Take That. 4 mrt Vredenburg, Utrecht.