Voorkeur; Musea

STUART DAVIS Lange tijd was Stuart Davis (1894-1964) in Europese ogen een wat marginale figuur: een Amerikaanse - iets te decoratieve - kubist. Kennelijk is de tijd nu rijp om hem, volkomen terecht, te beschouwen als een pre-Pop Art-kunstenaar, die mensen als Warhol, Rauschenberg, Rosenquist en vooral Roy Lichtenstein beïnvloedde. Het chronologisch gehangen overzicht met vijfenveertig schilderijen in de benedenzalen van het Stedelijk Museum brengt Davis' ontwikkeling goed in beeld: van een Van Gogh-epigoon tot een Roy Lichtenstein avant la lettre. Stuart Davis t/m 29 maart in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

UTAGAWA KUNIYOSHI De Japanse houtsnijder Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) maakte tussen de acht- tot tienduizend ontwerpen voor illustratieve en autonome houtsneden. Geen poëtische landschappen, zoals die van zijn tijdgenoten Hiroshige en Hokusai, maar onverschrokken krijgslieden en guerrillastrijders. Hij laat ze met zwaarden, spiesen en pijlen en bogen gevechten aangaan met mafiosi en vooral met dieren: van slangen tot spinnen, van draken tot fantasievogels. Ook bezocht Kuniyoshi de toneelvoorstellingen van het Kabuki-theater, tekende mooie vrouwen en maakte 'puzzel-tekeningen', samengesteld uit menselijke lichamen. Helden en Goden, de Japanse prenten van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) t/m 5 april in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Van Gogh Museum, Amsterdam. Dag 10-17u.

RANDOM RAPHAËL Begin 16de eeuw, toen beroemde meesters als Raphaël en Michelangelo het artistieke klimaat in Italië beheersten, liet de Bolognese graveur Marcantonio Raimondi (1482-1534) zich in hun slipstream meevoeren: voor zijn prenten maakte hij gebruik van inventies - ontwerptekeningen, motieven, soms ook hele werken - van deze en andere kunstenaars. De expositie Rondom Raphaël in Museum Boijmans Van Beuningen toont, uit de eigen collectie, werken van Raimondi en andere graveurs van zijn tijd en prenten en tekeningen van de hand van kunstenaars waarop zij zich baseerden. De presentatie geeft een mooi en zelden op deze schaal getoond beeld van het rijke prentenkabinet met 16de-eeuwse Italiaanse grafiek en tekenkunst. Rondom Raphaël; grafiek en tekeningen 1480-1550 uit eigen bezit t/m 15 mrt in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

AZZEDINE ALAÏA Ontwerper Azzedine Alaïa heeft met zijn kleding op grootse wijze bezit genomen van het Groninger Museum en in zijn spoor volgt een optocht van aanbeden vrouwen. Hoog ter been en slanker dan de Schepper het voor mogelijk had gehouden. Alaïa modelleert zijn ontwerpen rechtstreeks op het lichaam van zijn supervrouwen, altijd strak op het lijf als bezweringen van het lichamelijk verval. De vroegste stukken dateren uit 1979 en het meest recente uit 1997, waarvoor 100 meter organza werd gebruikt. Alaïa t/m 8 maart in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u.

EN VERDER Reders aan het Roer - uit de archieven van Nedlloyd 1870-1970 t/m 8 mrt, Maritiem Museum Prins Hendrik, Leuvehaven 1, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Vorstelijk verzameld. De kunstcollectie van Frederik Hendrik en Amalia tot 29 maart in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag dag 10-17u; Langs velden en wegen, de verbeelding van het landschap in de 18de en 19de eeuw tot 3 maart in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam, dag van 10-17u; Chapeau, Chapeaux!, hoeden van 1650-1960 t/m 29 mrt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.