Voorkeur; Galerie

SOON Zestien jonge Britse kunstenaars laten t/m 29 mrt in het kunstenaarsinitiatief Het Consortium hun werk zien op de tentoonstelling 'Soon'. Onder hen zijn bijvoorbeeld Cornelia Parker (genomineerd voor de Turner Prize '98) en Dan Hays (winnaar John Moore Prize). In Soon zijn geen shockerende, bloederige kunstwerken te zien zoals op de Londense tentoonstelling 'Sensation', maar eerder ingetogen werken. Soon stelt het onderwerp tijd en vergankelijkheid aan de orde. Oostelijke Handelskade 29A, Amsterdam. Vr t/m zo 14-18u.

RINKE NIJBURG Loerakker Galerie presenteert t/m 11 mrt het boek 'De werken van Herkules: een getijdenboek in honderd tekeningen' van Rinke Nijburg en Jozef Heij. Het boek, dat is uitgegeven door PlaatsMaken in Arnhem, bestaat uit honderd inkttekeningen van Nijburg en een verhaal van Heij. Hoofdpersoon is de moderne Herkules, die lichamelijk niet zo sterk is, maar zich gedraagt als een geestelijke Rambo. Samen met een vriend wil hij de Janus, de hoogste berg in Zwitserland beklimmen. Nijburg werkte vijf jaar aan de tekeningen die zich laten lezen als een stripverhaal. In de achterruimte van de galerie toont Nijburg in dezelfde periode tekeningen, aquarellen en gouaches. Keizersgracht 380, Amsterdam. Wo t/m za 13-17u30.

VAN GELDER Zowel de Brit David Powell als de Nederlandse Voebe de Gruyter gaan in hun werk op zoek naar dingen uit het dagelijks leven. Powell, die t/m 25 mrt bij Galerie van Gelder exposeert, geeft in zijn werk blijk van een morbide vorm van humor. Hij is geobsedeerd door lichamelijke afwijkingen en toont onsmakelijke afbeeldingen en reproducties van misvormde ledematen en mongoloïde gezichten. Voebe de Gruyter presenteert op hetzelfde adres, in Another Place, drie nieuwe werken. Eén daarvan speelt in op de lekkage die in december 1997 in de galerieruimte plaatsvond. De Gruyter installeerde een tafeltje met verzekeringspapieren waaraan de galeriehouder voortaan een paar uur per dag of per week kan werken voor het afhandelen van de schade. Planciusstraat 9A, Amsterdam. Di t/m za 13-17u30.

PAND PAULUS Het thema van de Zuid-Hollandse Kunstestafette luidt dit jaar 'Mooi versus mentaliteit' en heeft betrekking op kunstenaars die niet aan een 'mooi' eindproduct werken, maar op een procesmatige manier aan de slag gaan. Verschillende kunstenaars kregen van Pand Paulus de opdracht om de komende maanden als gastconservator een tentoonstelling rond dit thema te organiseren. Hans Paalman bijt het spits af met een expositie die t/m 8 maart te zien is, daarna volgen Paul Donker Duyvis, Adriaan de Regt, Bram van Hengel en Cees de Boer zijn voorbeeld. Korte Haven 125, Schiedam. Di t/m zo 13-17u.

KUNSTRUIMTE KAMPEN Sinds enkele jaren beheert Stichting Kunstruimte Kampen een dependance in Berlijn, waar het werk van Nederlandse kunstenaars aan het Duitse publiek wordt gepresenteerd. De organisatie van de Kunstruimte heeft er nu voor gekozen het werk van Berlijnse kunstenaars in Nederland te laten zien. T/m 22 mrt worden onder de titel 'Rauskanten' installaties van Reinhold Gottwald, Alex van Mechelen en Randolf Müller getoond. Naast de plaatsgebonden installaties die de drie kunstenaars in de expositieruimte maken, zullen ook op onverwachte plekken in de stad kunstwerken opduiken. Zo wil Alex van Mechelen een tekst projecteren op de zijmuur van het stadhuis in Kampen. Engelenbergplantsoen 5a, Kampen. Do t/m za 13u30-17u30.